Необходими продукти:
- 4 яйца
- 400 гр. брашно
- 280 гр. мед
- 60 гр. захар
- 200 мл. прясно мляко
- 150 мл. олио
- 2 / 3 пакетче баакпулвер / от 15 гр./
- пакетче ванилия
Идеята за крема, приготвен по този начин от тук :
- 250 мл. прясно мялко
- 50 гр. нишесте
- 50 гр. захар
- 250 гр. рикота
- 2 листчета желатин
- половин ампула ромова есенция / или друг аромат/
За шоколадовия ганаш:
- 150 гр. черен шоколад
- 100 мл. течна животинска неподсладена сметана
За сиропа :
- 200 мл. вода
- 100 гр. мед
Яйцата, меда и захарта се разбиват. Добавят се постепено прясното мляко и олиото и накрая смесени брашното, баакпулвера и ванилията на части, все разбърквайки до гладка смес, която се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се изпича в загрята фурна на 180 гр. за около 40 минути.
Желатинът се накисва в студена вода за около 10 минути. В тенджерка се загряват прясното мляко, нишестето и захарта. Прибавя се желатинът, отцеден от водата и се разбърква, докато се разтвори. Завира се за кратко до сгъстяване и се отстранява от котлона. Изчаква се да се поохлади, след което се покрива и се прибира в хладилника за около 20 минути. След това се разбива за кратко с миксер. Добавя се рикотата, както и ароматът и все с миксера се разбърква до гладък крем.
Изпеченият и охладен сладкиш се разрязва на две части,чкоито се напояват с меден сироп и се сглобяват върху подходящ поднос с крема.
Шоколадът се начупва и със сметаната се слага се слага на котлона, обърквайки докато напълно се разтопи и с него се залива сладкиша.
Евентуално се декорира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар