Дойде ли есента, неизмено й идва ред и на нея. Ароматна, лесна за изпълнение, чудесна за следобедна закуска на децата. Рецептата за тази вкусна и много популярна есенна фокача научих от моята свекърва и пишейки го сега , се сещам , че съвсем скоро ще е ред тук и на нейния щрудел...-;).
Необходими са:
- 400 гр. брашно
- 160 мл. хладка вода
- 8 гр. свежа мая
- 40 гр. разтопено масло
- 50 гр. захар
- 1 лъжичка мед
- щипка сол
- зехтин за намазване
- гроздови зърна сорт "Ягода"
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с меда в хладката вода и се изчаква малко да шупне. Добавят се маслото, солта, захарта и брашното на части обърквайки. Получава се много меко и лепкаво тесто, което се покрива и се оставя на топло, за да втаса. Когото е готово се обръща в намаслена тавичка и се разстила с намаслени в зехтин пръсти. Отгоре се редят гроздовите зърна, притискайки ги с пръсти , за да потънат наполовина в тестото. Така фокачата се оставя да втаса добре, след което на вкус се добавят още от гроздовите зърна и се поръсва със захар .
Печем на 190 гр. за около 20 минути.
Печем на 190 гр. за около 20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар