koleda

koleda

вторник, 24 септември 2013 г.

Сладка фокача с грозде




                 Дойде ли есента, неизмено й идва ред и на нея.  Ароматна, лесна за изпълнение, чудесна за следобедна закуска на децата. Рецептата за тази вкусна  и много популярна есенна фокача научих от моята свекърва и пишейки го сега , се сещам , че съвсем скоро ще е ред тук и на нейния щрудел...-;).

                 Необходими са:

  • 400 гр. брашно
  • 160 мл. хладка вода
  • 8 гр. свежа мая
  • 40 гр. разтопено масло
  • 50 гр. захар
  • 1 лъжичка мед
  • щипка сол
  • зехтин за намазване
  • гроздови зърна сорт "Ягода" 

                 Начин на приготвяне:


                 Маята се разтваря с меда в хладката вода и се изчаква малко да шупне. Добавят се маслото, солта, захарта и брашното на части обърквайки. Получава се много меко и лепкаво тесто, което се покрива и се оставя на топло, за да втаса. Когото е готово се обръща в намаслена тавичка и се разстила с намаслени в зехтин пръсти. Отгоре се редят гроздовите зърна, притискайки  ги с пръсти , за да потънат наполовина в тестото. Така фокачата се оставя да втаса добре, след което на вкус се добавят още от гроздовите зърна и се поръсва със захар .

             
                 Печем на 190 гр. за около 20 минути.
 














Няма коментари:

Публикуване на коментар