koleda

koleda

петък, 27 септември 2013 г.

Паста пенне със сурова наденица и тиквички




                За да си приготвите тази много вкусна паста, са ви необходими:



  • 300 гр. паста пенне 
  • 500 гр. сурова наденица
  • 2-3 средно големи тиквички
  • 1 домат 
  • 1 малка глава лук
  • пресен босилек 
  • сол
  • зехтин

                 Приготвя се по следния бърз и лесен начин:

                 Слагаме пастата да се свари по указания на опаковката/ винаги " ал денте"/.
                 През това време в дълбок тиган запържвате нарязания на дребно лук до златисто, след което добавяте нарязаната на колелца наденица, за да се позапържи и тя.
                 Нарязвате тиквичките, прибавяте ги към наденицата и така оставяте на слаб огън, докато се задушат, обърквайки от време на време.
                 Малко преди да отстраните от котлона , добавяте нарязаните на дребно домат и
босилек.
                 В подходяща купа изсипвате сварената и добре оценена паста, изпържените наденица и тиквички и разбърквате добре преди да поднесете.

                 

вторник, 24 септември 2013 г.

Сладка фокача с грозде




                 Дойде ли есента, неизмено й идва ред и на нея.  Ароматна, лесна за изпълнение, чудесна за следобедна закуска на децата. Рецептата за тази вкусна  и много популярна есенна фокача научих от моята свекърва и пишейки го сега , се сещам , че съвсем скоро ще е ред тук и на нейния щрудел...-;).

                 Необходими са:

  • 400 гр. брашно
  • 160 мл. хладка вода
  • 8 гр. свежа мая
  • 40 гр. разтопено масло
  • 50 гр. захар
  • 1 лъжичка мед
  • щипка сол
  • зехтин за намазване
  • гроздови зърна сорт "Ягода" 

                 Начин на приготвяне:


                 Маята се разтваря с меда в хладката вода и се изчаква малко да шупне. Добавят се маслото, солта, захарта и брашното на части обърквайки. Получава се много меко и лепкаво тесто, което се покрива и се оставя на топло, за да втаса. Когото е готово се обръща в намаслена тавичка и се разстила с намаслени в зехтин пръсти. Отгоре се редят гроздовите зърна, притискайки  ги с пръсти , за да потънат наполовина в тестото. Така фокачата се оставя да втаса добре, след което на вкус се добавят още от гроздовите зърна и се поръсва със захар .

             
                 Печем на 190 гр. за около 20 минути.
 














понеделник, 23 септември 2013 г.

Пилешко роле с чушки

     

         


               За да си приготвите  и вие това ефектно мезе, предястие или основно ястие от пилешко месо, ще са ви необходими:

  • 2 бр. пилешки гърди
  • 2 - 3 големи чушки
  • 1 малка глава лук
  • 2 - 3 малки скилидки чесън
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 1 чаша пилешки или зеленчуков бульон 
  • олио
  • зехтин
  • масло
  • босилек
  • сол
  • черен пипер



                Приготвяте ги по следния начин:

                Нарязвате пилешките гърди на филета, които начуквате и овкусявате
със солта и черния пипер.
                Подготвяте плънката , изпържвайки в зехтина нарязаните на дребно чушки , лук,чесън и добавяйки на края и босилека.
                На всяко филе слагате по малко от плънката и завивате на руло, което след това овивате с кухненски конец или закрепяте с клечки за зъби.
                Получените ролета позапържвате в равни части олио и масло и огасяте с чаша бяло вино. В този момент добавяте бульона и така оставяте да поври, докато остане на съвсем лек сос.
                 Ако сервирате като основно ястие, можете да добавите и гарнитура по желание.
             
         

петък, 20 септември 2013 г.

Чушки ал гратин

                                 


                    За това много популярно и апетитно предястие, а вкъщи и основно ястие са необходими:

  •  2 - 3 големи чушки
  • 1 чаена чаша хлебни трохи/ смлян сух хляб/
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • връзка пресен магданоз или босилек
  • настърган пармезан / факултативно/
  • зехтин 
  • сол

                     Приготвят се по следния начин:


                     Чушките се измиват добре и се нарязват на ивички/ жулиен//при желание вариант е и да се гриловат///.
                      Дъното на подходяща тавичка се намазва леко с зехтин, след което се редят нарязаните чушки.
                      В купичка се смесват хлебните трохи, скълцаните на дребно чесън, магданоз или босилек, пармезана и солта и с тази суха смес се покриват чушките.
                      Поливат се нежно с зехтин и се позапичат.

                      Забележка: В тази рецепта по желание можете да замените чушките успешно с други зеленчуци - домати, тиквички, патладжани, лук ...:









                А това е опитът на Златка Кирякова по тази моя рецепта -;) Злате, благодаря ти за пореден път за невероятното артистично изпълнение, а и затова, че така сляпо се доверяваш винаги на моите рецепти! : 



            Освен това, сега се сещам да напиша , че невероятния фотос - прекрасната кулинарна средиземноморска композиция, който краси началната страница  на блога ми е подарен от Златка-;). Благодаря й и затова! 




четвъртък, 19 септември 2013 г.

Croissant

       


                                                   





               Няма да повярвате , като узнаете колко лесно е всъщност да се приготвят кроасан в домашни условия и как съвсем не отстъпват по вкус на купешките - тези от бара рано сутрин.
               Да си ги приготвям, за мен от доста време вече не е предизвикателство, а навик, понеже са обичайна и най - любима закуска вкъщи-;).
               Започнах с и дълго време следвах рецептата на Паолета от популярния италиански кулинарен блог " Anice & Cannella" :http://aniceecannella.blogspot.it/2009/11/i-cornetti-sfogliati-quelli-del-bar.html   / все от нея се научих да приготвям и невероятните бриоши на Джулия Чаийлд/ , като те не са точно оригиналният френски кроасан,замесен без яйца, без никакъв аромат и с много малко захар , а в същото време разточен с огромно количество масло / тесто от 500 гр. брашно се разточва с близо 300 гр. масло/ . Всъщност са техните италиански побратими cornetti sfogliatti del bar / многолистни кифлички от бара  с еспресото сутрин/, така ароматни, меки и сладки и така любима и незаменима закуска на поколения италианци-;).
               С времето / опита и експериментите/ промених съдържанието и количеството на продуктите в рецептата, която ползвах. Чудесни, но твърде маслени намирах тези на Паолета, макар че аз обичам масло, но тук ми идваше в повече, а освен това и недостатъчно сладки за нашите вкусове-;).

               Та ето с какво ги замесвам сега:    
  • 500 гр. високопротеинно бяло брашно, т.е. това за козунаци / за България екстра на София Мел препоръчвам, а аз се намирам в Италия и тук ползвам брашното Манитоба/ 
  • 20 гр. прясна мая.
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • 70 мл. олио
  • 100 гр. захар
  • щипка сол
  • 1 лъжичка мед
  • 180 мл. топла вода 
  • пакетче ванилия и още за глазурата
  • кората на един лимон 
  • евентуално пълнеж - конфитюр, шоколад, крем...
  • 80 - 100 гр. меко масло за разточването 

               Начин на приготвяне: 

               Маята с меда се разтварят в топлата вода . Добавят се останалите продукти и
брашбото на части, омесвайки гладко тесто / аз меся винаги на ръка/ . Покрива се и се оставя на топло да втасва, докато си удвои обема.
                В началото разточвах и аз по познатия начин със студено масло от 250 гр. , но после възприех друг , много по - лесен и с наполовина по - малко масло и сега го споделям.
                Готовото втасало тесто се разделя на две части. Всяка се разточва на тънка кора и едната й половина се намазва с масло.


               Покрива се с другата и на получената кора отново се намазва едната половина.




               Сгъва се с другата и отново така.




             Получава  се това пакетче,


което се разточва бавно и много внимателно, за да не се разкъса и да излезне маслото, но ако се случи, а  и се случва / на мен и до сега леки пукнатини, които вероятно на снимка не личат много/ , не е фатално-;). Вероятно вида няма да е перфектен , но вкуса ще е все този прекрасен-;). Еее, практика се иска - всеки нов опит с по - добър резултат от предишния !-;)) Със всички е така...



             Разточената кора се реже на триъгълници / при мен 6 ; получават ми се винаги 12 кроасана от това количество тесто/ . Прави им се разрезче в основата, пожелание  им се слага по лъжичка пълнеж и се завиват на кифличка.






              Слагат се в тава, покрита с хартия за печене тези , които ще се пекат в момента, а останалите могат да се замразят ч както правя аз винаги. Сега ги очаква дълго втасване - 6, 7, дори 8 часа . Обикновено ги оставям вечер да втасват, а сутрин ги намирам наднормени като мен -;))) и ги изпичам , а в случая гк оставих целия следобяд и вечера към 20 часа ги изпекох.




              След около 7 часа те вече изглеждаха така:
     





               Мажат се с размит с няколко капки вода или мляко жълтък и се изпичат в загрята фурна на 200 гр.  за около 10 минути, наблюдавайки ги.
              Още топли пожелание им се прави глазура от захарен сироп - 2 лъжички захар, 1 лъжичка вода и малко ванилия, която се затопля на котлона, колкото да се разтопи захарта.


               По дяволите , този път не си открих захарните гранули, с които обикновено ги поръсвам за разкош, а точно сега държах да се представя добре-;)).

   

           



   

     















сряда, 18 септември 2013 г.

Многолистни хлебчета/ тутманичета/




                Ако решите да разнообразите с тях , ще са ви необходими:




  • 500 гр. брашно
  • 7 гр. суха или 20 гр. свежа мая
  • 3 яйца / единия жълтък за намазване/
  • 100 гр. хладка вода
  • 100 гр. хладко прясно мляко
  • 60 гр. олио
  • 1 лъжичка мед
  • 1 лъжичка сол
  • 60 - 70 гр. масло
  • 2 - 3 скилидки чесън



               И така, приготвяме ги по следния начин:

               От посочените продукти без маслото и чесъна замесваме гладко и еластично тесто, което остаме на топло да втасва.
                Готовото втасало тесто разделяме на пет питки, които разточваме на тънки правоъгълници.
                Разтопяваме маслото с чесъна, който сме пресовали.
                Налагаме разточените кори една върху друга, като по между им мажем с разтопеното масло. Намазваме и отгоре.
                Режем на квадратни хлебчета, които редим в тавичка и изчакваме да втасат добре.


                Печем на 180- 190 гр. до готовност.



Босилеково песто / Дженовезе/

                               

               Носи името на града / провинцията/ , на която е част от традиционната кухня - Генуа.
               За да си го приготвите, са ви необходими/ количество за 300- 400 гр. паста/:

  • връзка пресен босилек/ 100- 150 гр./ 
  • 60 гр. кедрови ядки / аз почти винаги ги заменям с орехи/
  • 80 гр. пекорино / отлежало пикантно овче сирене// при липса се заменя с пармезан///
  • 2 - 3 малки скилидки чесън
  • 150 гр. зехтин 
  • сол
   
            Приготовление:

            Пасирайте или както традицията повелява , скълцайте в хаванче всички продукти наведнъж, като зехтина само добавите постепенно, а солта накрая.
            Гарнирайте с него паста, месо, риба или просто намажете филия домашен ароматен хляб и му се насладете! Buon appetito!