koleda

koleda

сряда, 14 май 2014 г.

Пържено фиде с ориз




              Видях го при Креми / Кремена Русева/  и ми стана интересно , защото веднага долових  , че ще е вкусотийка , а и преди всичко, заради комбинацията паста - ориз, която не допусках , че е възможна...За информация тя споменава също, че е рецепта от турската кухня. Еее, обра овациите в нашата българо - италианска къща -;)).
              Ето я рецептата с леки модификации от моя страна:

               Необходими продукти:

  • 150 гр. фиде /  Моето е много фино и готово начупено на дребно: 

  • 200 гр. ориз басмати / заради сходната форма с фидето, но при липсва - обикновен бял/
  • 50 гр. масло
  • пармезан за поръсване
  • сол
              Начин на приготвяне:

              В подходящ голям тиган или ниска широка тенджера се загрява маслото. 
              Прибавя се фидето / начупва се, ако е дълго - на гнездо/  и се изпържва до карамелен цвят при непрекъснато разбъркване. 
              Добавя се оризът, посолява се и се бланшира за кратко . 
              Налива се чаша гореща вода и се вари, разбърквайки често. 
              Когато водата изври, се налива още една чаша и по същия начин след това още една / една и половина / , т.е. до готовност. 
              Котлонът се изключва и ястието се поръсва с настърган пармезан. Разбърква се. 
              Сервира се топло, като основно ястие или гарнитура. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар