koleda

koleda

петък, 9 май 2014 г.

Паста "Норма"




              Тя е семпло, средиземноморско ястие от къса паста / обикновено макарони/,  щедро количество пържен патладжан, доматен сос, босилек и солена рикота, по произход от Катания / остров Сицилия/. Изглежда, че носи това име , откакто драматургът Нино Мартолио опитвайки я за първи път, възкликва метафорно : " Тя е Норма!" /E' una Norma!"/ , базирайки се именно на операта " Норма" - великото произведение на Винченцо Белини :)...

               Необходими продукти:
  • 250 гр. къса паста / ригатони в случая/ 
  • 1 голям патладжан
  • 300 гр. консерва пасирани или нарязани на дребно домати
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • стръкчета пресен босилек
  • отлежала солена рикота, която спокойно може да бъде заменена с бяло саламурено сирене или дори моцарела 
  • зехтин 

               Начин на приготвяне:

               Патладжанът се нарязва по дължина, на шайби или на кубчета / според предпочитанията/. Посолява се и се оставя да се отцеди от горчивината / сортовете, които купувам са все сладки и пропускам тази стъпка/ , след което се измива и подсушава.  Пържи се в сгорещен зехтин и се вади върху кухненска хартия да се отцеди от излишната мазнина.
               Пастата се сварява по указания на опаковката / при всички случай " ал денте"/ и се отцежда.
               През това време в отделен съд нарязаните на дребно лук и чесън се задушават в малко зехтин. Добавят се доматите с щипка захар и стръкчетата босилек. Посолява се и се изварява. 
               Накрая всичко се обърква - пастата, соса и патладжана.
               При сервирането се поръсва с настърганата рикота.



Няма коментари:

Публикуване на коментар