koleda

koleda

вторник, 2 декември 2014 г.

Свинско филе с ябълки



          Необходими продукти:

  • 500 гр. свинско филе
  • 2 ябълки
  • 2 глави лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • сол, розмарин, салвия...
  • зехтин
  • 3 - 4 лъжици светъл оцет

          Филето се измива, подсушава и потапя от всички страни в оцета. Овкусява се със сол, скилидки чесън, розмарин, салвия и зехтин и се прибира в хладилник за около 12 часа. 
           В подходящ съд със зехтин се задушава лукът, нарязан на полумесеци. 
           Прибавя се месото с марината и се изпържва за кратко от всички страни. 
           Добавят се ябълките, нарязани на кубчера. Обърква се.
           Налива се гореща вода хубаво да покрие. 
           Готви се под капак на много слаб огън/ 60 - 90 мин./ .    
           Когато поизври трчността, от време на време се отваря и месото се полива отгоре от сосчето, както и се контролира за сол. 
           Готово филето се изкарва и се нарязва на тънки парчета /В случая стана така крехко, че наистина се затруднявах./. 
           Сосът се пасира / ако е много гъст, се разрежда/ и с него се полива нарязаното месо. 

           
           
        

          

понеделник, 1 декември 2014 г.

Захаросани бадеми



            Емблематични за италианския лунапарк, както и за този / предколедно - коледно - новогодишен / период на годината:)).
            В широк тиган с незалепващо покритие се слагат равни количества бадеми, захар и вода  / в случая - 250 бадеми, 250 захар и 250 вода/ на слаб котлон. Разбърква се от време на време, а дори не е и необходимо. Нужни са около 10 - 15 минути,  докато се карамелизира добре, като в този момент е нужно непрекъснато, хубаво  разбъркване, вече отмествайки тигана от котлона, за да и докато покрие карамелизираната захар добре, индивидуално бадемите, т.е. докато полепне изцяло по тях. Така в тигана се оставят да изстинат.

Бон бон от застоял кекс





               Не беше никак лош на вкус...С кисело мляко за пиене " Актимел" с вкус на ягода, който малката ми дъщеря пие непрекъснато, но често недопива - отваря бутилчици, отпива по глътка и така си ги оставя. Та с тях,  за да оползотворя една част и да не изхвърлям. Голямата ми дъщеря пък,  която ми е основната консуматорка на кексовете, го определи като прекалено парфюмиран за нейните вкусовие и ми го отказа категорично, както и татко им също :).
               Надробен на фини трохи, смесен със  150 - 200 гр. разтопено масло, 100 гр. разтопен млечен шокад, горчиво какао, пудра захар, кокосови стърготини. Оформен на топки, оваляни допълнително в кокосови стърготини и охладени.

петък, 28 ноември 2014 г.

Фузили с крем от тиква и сирене Горгонзола




         


              Необходими продукти:

  • 300 гр. паста фузили или друга къса паста
  • 500 - 600 гр. тиква / гр. на обелената вече/
  • 200 гр. сирене Горгонзола 
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 - 2 щипки индийско орехче
  • зехтин

              Пастата се сварява по указания на кпаковката, но при всички случаи " ал денте". 
              В широк тиган се запържва чесъна за много кратко в зехтин. 
              Добавя се тиквата, нарязана на малки кубчета. 
              Обърква се и се налива малко гореща вода. 
              Оставя се да се ври под капак, като все път, когато изври водата се долива по още малко и така докато тиквата омекне напълно и се пюрира. 
              Овкусява се с индийското орехче.
              Прибавя се сиренето, нарязано и то на малки парчета, обърквайки до разтапянето му и до приятен крем. 
              Сварената и отцедена паста се прибавя към крема и се обърква. 
              При сервиране по желание се поръсва с настърган пармезан. 
            

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Руло от тиквички с варено прошуто и моцарела





            Необходими продукти:

  • 4 бр.тиквички
  • 5 яйца
  • 2 - 3 супени лъжици пармезан / не е задължителен/
  • 5 супени лъжици галета
  • сол на вкус
  • 150 гр. варено прошуто 
  • 200 гр. моцарела 

            Яйцата се разбиват с тел. Тиквичките се рендосват, осоляват и оставят за кратко да со отделят течността, след което се изискват и добавят към яйцата. Също галетата и пармезана. Посолява се и се обърква. Получената смес се изсипва в широка, продълговата тава, покрита с хартия за печене и се изпича в загрята фурна на 190 гр. за около 15 минути. Готово, още топло му се реди плънката / в случая е тази/ и се завива на руло. Изчаква се да се охлади добре и се реже на тънки парчета. 

сряда, 26 ноември 2014 г.

Пърленки








              По рецепта на Илиана  от " Щъркелово гнездо".

              Необходими продукти:

  • около 500 гр. брашно
  • 1 яйце
  • 400 гр. кисело мляко
  • 100 мл топла вода вода
  • 20 гр. прясна мая
  • щипка сода бикарбонат
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • за намазване - масло, скилидки чесън, подправки...

              Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко, еластично тесто, което се оставя да втасва.  / По рецепта е достатъчен и половин час, но аз в този момент се бях ангажирала с друго, така че моето си втаса добре./
               Маслото за намазване се оставя да омекне, след което се смесва с пресован или нарязан на дребно чесън, сол и подправки на вкус. 
              Тестото се разделя на топки, които с намаслени ръце се изтъняват на питки и се изпичат на скара или сгорещен сух тиган с незалепващо покритие / аз/ за около минута - две от двете страни. 
               Готови се намазват с чесновото ароматно масло. 


         

Портокалов кекс с рикота





            Рецептата е тази , разбира се.
            Единствено тук добавих сока и кората на един портокал.
            Освен това не разбих отделно белтъците, а яйцата цели със захарта и портокаловата кора до максимално обемен бял крем. След което добавих последователно портокаловия сок и рикотата, брашното с баакпулвера, все обърквайки с миксера на най - ниска степен вече и разлика няма :).