koleda

koleda

неделя, 15 декември 2013 г.

Лазаня ала болонезе / lasagne alla bolognese/




             Вкъщи тя е онази неделната..., или с други думи казано, неделята е истинска, когато по обяд у нас се носи нейният аромат. Тя в вкусна и питателна храна, в менюто / 1-во, 2-ро и 3 - то-;))))/ - първо ястие за италианците-;). Тайната на сочността й се крие в това, тя да бъде щедро напоена със сос болонезе и крем бешамел. Моят сос болонезе се различава от класическия , по това че не добавям прясно мляко към него и вместо лъжички доматен концентрат, аз му слагам прилично количество доматено пюре-;)). И така :

            Необходимите продукти за соса:

  • 500 гр. кайма
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 -2 пера от стълба на целина
  • 700 мл. доматено пюре / пасата/
  • олио
  • бучка масло
  • чашка червено вино
  • розмарин, черен пипер, сол

         Необходими продукти за бешамела:
  • 800 мл. прясно мляко
  • 80 гр. масло
  • 80 гр. брашно или нишесте 
  • 1 яйце 
  • сол
         Най -  вече: 250 гр. кори за лазаня-:)
         И още : настърган пармезан за поръсване.

         
         Приготвям я така: 

         В широк и дълбок тиган загрявам олио с бучка масло и в тях бланширам нарязаните на дребно лък, морков и целина.  След това прибавям каймата с подправките, поръсвам със сол и я запържвам. Угасям с червеното вино, след което добавям доматеното пюре и около 300 гр. гореща вода. Отново посолявам и прибавям щипка захар. Разбърквам и на много слаб огън оставям да ври, докато се сгъсти добре. 
         Отделно в тенджерка си подготвям и бешамела. На слаб огън слагам , да се разтопи маслото. Изсипвам брашното при непрекъснато енергично разбъркване и на части добавям млякото, все непрекъснато разбърквайки. Посолявам и свалям от огъня , когато се сгъсти. Прибавям яйцето и разбъркваме добре . 
         Сега започвам да редя лазанята в тавичка/ моята в случая е с два реда кори, понеже я правих в широка тава/. На дъното слагам най - напред бешамел и по - малко сос. Ред е на корите и върху тях щедро бешамел и сос, поръсвам с пармезан...Завършвам с хубаво количество бешамел и сос. Лазанята трябва да бъде добре покрита- навсякъде и равномерно, а вътре добре напоена, за да бъде тя, както писах вече сочна.
          Накрая поръсвам , т.е. покривам с настърган пармезан и запичам.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар