Тези еклери са италиански, а също античен десерт, / първата рецепта е от 1837 г. /. Характерни са за средиземноморската част на Италия, където са типично сладко за празника на Сан Джузепе, съвпадащ с деня на бащата и след края на който, се поставя началото на великденските пости. В ново време са познати и обичани и в Северна Италия / до Милано/ , но като карнавални сладки. Най - често са пържени и сиропирани, но популярни също и на фурна, гарнирани със сладкарски крем, сиропирани със сироп от вишни.
Рецептата ми за пареното тесто е тази, с която си приготвям и профитерол и избрах варианта непържени-;).
Необходими продукти за тестото:
- 300 мл. вода
- 230 гр. брашно
- 120 гр. масло
- 4 яйца
- щипка сол
- кората на един лимон
За крема:
- 500 мл. прясно мляко
- 50 гр. нишесте или брашно
- 3 жълтъка
- 120 гр. захар
- пакетче ванилия
Начин на приготвяне :
И така, водата, маслото, настърганата кора и солта се слагат в тенджерка на котлона и на слаб огън/ то е, за да не изври част от водата в момента на завиране/ и когато започне да завира се изсипва наведнъж брашното и се бърка много енергично. Оставя се на котлона за кратко, докато започне да се отделя от стените на тенджерата и е на гладка топка. След това се сваля и се оставя да се поохлади. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква добре до гладко.
Фурната се загрява на 180 гр. и от тестото с помоща на сладкарския пош се оформят гнезда върху хартия за печене.
Пекат се на 180 гр. за около 45 - 50 минути, но при всички случаи се наблюдават. Трябва да получат много хубав тъмен загар, защото в противен случай ще спаднат, като готови не се изваждат веднага, а се оставят за още малко в отворената фурна.
Кремът се приготвя като направо в тенджерката се разбиват първо жълтъците със захарта. След това се добавят брашното и ванилията и накрая млякото. Слага се на котлона да заври, все при непрекъснато разбъркване и когато се сгъсти се отстранява и охлажда.
После с него и с помоща на поша се запълват дупчиците в средата на готовите дзеполе/ аз доста щедро-;)/.
Декорират се със със сладко от вишни по правило, аз поради липсата му с по лъжичка конфитюр и се поръсват с пудра захар-;).
Фурната се загрява на 180 гр. и от тестото с помоща на сладкарския пош се оформят гнезда върху хартия за печене.
Пекат се на 180 гр. за около 45 - 50 минути, но при всички случаи се наблюдават. Трябва да получат много хубав тъмен загар, защото в противен случай ще спаднат, като готови не се изваждат веднага, а се оставят за още малко в отворената фурна.
После с него и с помоща на поша се запълват дупчиците в средата на готовите дзеполе/ аз доста щедро-;)/.
Декорират се със със сладко от вишни по правило, аз поради липсата му с по лъжичка конфитюр и се поръсват с пудра захар-;).
Отново еклери, но тези вече не с визия на дзеполе, а по - скоро на мини " Париж - Брест" -;)):
Няма коментари:
Публикуване на коментар