Тези семпли и мекички като дунапренчета сладки хлебчета са любима закуска на малки, големи и още по - големи италианци -;)), предлагани на пазара от " Mulino bianco" и превърнали се във времето един от емблематичните артикули на марката. Рецептата ми за домашно приготвени е някакъв микс от оригиналната и многото импровизаций, изчетени в нета и сведена максимално до елементарното, а не със " стотици" ненужни действия-;).
Необходими продукти:
- 500 гр. бяло брашно
- 200 мл. топло мляко
- 12 гр. прясна мая
- 2 яйца / 1 жълтък за намазване/
- 100 гр. захар
- 3 супени лъжици олио
- 30 гр. масло
- 1 лъжица мед
- щипка сол
- пакетче ванилия
- 100 гр. шоколад на капки
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти без маслото и брашното на части, първо обърквайки енергично с пръсти и после омесвайки до много меко, но не лепкаво тесто. В този момент се добавя маслото към тестото и отново енергично и продължително се меси до меко и еластично тесто ./ В началото му се нарушава много структурата, става изключително лепкаво, но с месенето постепенно си става гладко и много пухкаво-;)/. Покрива се и се оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Към втасалото вече тесто се прибавят шоколадовите капки и се примесва с тях.
Разделя се на топчета, които се оформят на овални хлебчета/ моите 9 и по - големички в случая, понеже ми се изяждат така или иначе с апетит и не винаги им се старая, но оригиналните са почти наполовина на тези-;)/, които се редят в тавичка, покрита с хартия за печене.
Оставят се да втасат около 1 час и половина , след което се мажат с прясно мляко.
Пекат се на 180 гр. / аз в незагрята фурна/ .
Към втасалото вече тесто се прибавят шоколадовите капки и се примесва с тях.
Разделя се на топчета, които се оформят на овални хлебчета/ моите 9 и по - големички в случая, понеже ми се изяждат така или иначе с апетит и не винаги им се старая, но оригиналните са почти наполовина на тези-;)/, които се редят в тавичка, покрита с хартия за печене.
Оставят се да втасат около 1 час и половина , след което се мажат с прясно мляко.
Пекат се на 180 гр. / аз в незагрята фурна/ .
Няма коментари:
Публикуване на коментар