Това популярно в Италия, а и по света антично ястие е по произход от област Сицилия - Южна Италия, където е и част от коледната трапеза.
И така, нужни са :
- 2 средно големи патладжана
- 250 гр. консерва домати
- 2 големи глави бял лук
- 2 скилидки чесън
- тънък стрък целина / стъблото/
- 2 шепи маслини
- шепа орехи при мен, а в оригиналната рецепта са кедрови ядки
- 2 равни чаени лъжички захар
- пол. чаша оцет / винен/
- дафинов лист
- зехтин
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кубчета, които се соляват се и се оставят за кратко да се отцедят. След това се измиват, подсушават с кухненска хартия и се изпържват в сгорещения зехтин.
В друг тиган се задушават нарязания на полумесеци лук и на колелца целина, както и чесъна на скилидки.
Добавят се орехите, маслините, доматите и дафиновия лист. Посолява се, обърква се и се оставя да поизври.
Към доматения сос прибавят изпържения патладжан, оцета и захарта и за много кратко се задушава.
Ястието се консумира студено-;).
Няма коментари:
Публикуване на коментар