Ами, избрах този много популярен в момента в Италия десерт за домашно приготвен в Новогодишната нощ...Две в едно - любимите маслен пай и тирамису'-;)).
Необходими продукти за маслената основа:
- 350 гр. брашно
- 150 гр. масло
- 120 гр. захар
- 1 яйце и 1 жълтък
- кората на един лимон
- равна лъжичка баакпулвер
И още:
- 3 пълни лъжици крем Нутела
- 12 бр. бишкоти савоярди
- 500 гр. маскарпоне
- 200 гр. сладкарска сметана
- 40 гр. пудра захар
- 150 - 200 мл. силно кафе
- 2 лъжички ром
- горчиво какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Маскарпонето се разбива с пудрата захар с помоща на миксер, наливайки на части сметаната. Получава се пухкав гъст крем, който се прибира в хладилник.
От посочените продукти за основата се замесва меко и гладко тесто , което се увива в кухненски найлон и се прибира в хладилни за около час , за да се стегне. Минало това време се разточва на кръгла кора върху нартия за печене с диаметър малко по - голям от този на тавичката, в която ще се пече. Сега се премества в тавичката , изглажда се и се оформя висок борд. Така се слага отново в хладилник/ трябва да е много добре изстинала преди да се сложи да се пече/. Надупчват се хубаво с вилица и се пече в загрята фурна на 180 гр.. За да си запази максимално формата при печене, вариант е също, след като се надупчи , да се покрие с хартия за печене и върху нея да се изсипятсурови боб, леща или нахут. Така се запича за около 15 минути, след което се отстраняват и се доопича до приятен загар.
Отгоре се разпределя крема / аз с поша/ и се поръсва с какаото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар