Тя е семпла торта - изключително популярна в Италия, непретенциозна като изпълнение, с деликатен и много приятен вкус. Съставена е от два блата на лешникова основа, сиропирани деликатно с ликьор Лимончело, помежду им с лек крем от рикота и круши-;).
Рецептата е универсална, за база избрах да ми служи тази : http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=180421 Промених количествата, както и част от изпълнението, т.е. фактически ползвах само линията-;).
Необходими продукти за всеки един от блатовете:
- 150 гр. печени лешници
- 120 гр. захар
- 60 гр. брашно
- 2 яйца
- 60 гр. масло
За крема:
- 500 гр. рикота
- 3 -4 сладки круши / зависи от големината/
- пол. лимон
- 120 гр. захар
- 250 гр. животинска охладена неподсладена сметана/ при липса - обикновена сладкарска/
- лъжичка ликьор
За сиропа :
- Равни части ликьор Лимончело и вода
За деморация:
- сиропирана в 250 мл. вода и 200 гр. захар круша
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Крушите се измиват, обелват и нарязват. Слагат се, да се задушат на котлона в тенджерка с бучка масло, лъжица захар и лимоновия сок. Отстраняват се в момента, в който започнат да омекват. Охлаждат се.
В купа се объркват рикотата и захарта, добавят се крушите. Сметаната се разбива и се прибавя и тя и с дървена лъжица се разбърква внимателно до получаване на гладък крем, които
се прибира в хладилник.
Лешниците се смилат и се смесват с брашното. Маслото се разтопява и се оставя, да се охлади. Яйцата и захарта се разбиват с миксер много добре в продължение на поне 15 минути. Трябва да се получи така гъст крем, че да могат да се изписват буквички върху сместа, които да остават за кратко. Прибавят се лешниците с брашното и с дървена лъжица се обърква до гладко много внимателно с движения отдолу - нагоре. Накрая се добавя и маслото и отново внимателно се разбърква.
Сместа се изсипва във форма за печене / моята 26 см/ , предварително намазана с масло и набрашнена.
Пече се на 180 гр. за 10 минути.
По същия начин се приготвя и втория блат.
В подходящ поднос се слага единият блат, който леко се сиропира с четчица. . Облича се със специален сладкарски ринг за оформяне/ с какъвто аз не разполагам и затова оформям с
ринга на формичка за печене/. Изсипва се кремът и се изглажда.
Вторият блат се сиропира и от сиропираната страна се слага внимателно върху крема.
Тортата изглежда страхотно Нина!Непременно ще я направя!Поздрави-Галя
ОтговорИзтриванеЗдравей, Галя! Хайде, чакам с нетърпение отзивите , а и ще помагам , ако има нужда - питай , аз съм насреща-;). Поздрави-;).
Изтриване