koleda

koleda

сряда, 12 ноември 2014 г.

Тарт Татен


            Всеизвестният френски обърнат сладкиш с карамелизирани ябълки и маслено тесто  / бризе'/   .
            Казват създаден по погрешка през миналия век от една от сестрите Татен, която приготвяйки обичайния маслен пай с ябълки, реди нарязания плод върху намаслената и поръсена със захар форма, забравяйки за тесто под тях. Сеща се за това  по средата на печенето и покрива с разточена кора бризе вече карамелизираните ябълки, а веднъж готов сладкиша, го обръща, за да заличи грешката :).


             Рецептата за тестото бризе' :

             За плънката:

  • 5 - 6 ябълки сорт Голден
  • 200 гр. захар и още малко за поръсване
  • 100 гр. масло


             Захарта с 1 - 2 лъжички захар се слага да се карамелизира и като се разтопи, се добавят 20 гр. масло. Когато стане на гъст жълт сироп, т.е. в момента , в който започне да се карамелизира се изсипва и разпределя равномерно на дъното на форма, покрита с хартия за печене / Така правя аз, но захарта може да се карамелизира направо във формата/.
             Ябълките се измиват, обелват и нарязват на едри парчета / на 4/ и се редят върху карамела. Поръсват се със захар. Останалото масло / 80 гр./ се нарязва на парчета и се слага върху ябълките.              Охладеното тесто се разточва на тънка кора , с която внимателно се покриват ябълките и добре се затварят краищата.              Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 45 - 50 минути.
              Готов сладкишът се обръща веднага върху подходящ поднос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар