koleda

koleda

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Хляб с прясна сметана




             Със солидна хрупкава коричка, а копринено мек отвътре :)...

             Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 150 гр. топла вода
  • 150 гр. прясна животинска сметана
  • 50 гр. зехтин
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 сравнително равна лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол

             Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до много меко , но не лепкаво тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва. 
              Втасало тестото се оформя по желан начин и се слага във намаслена форма. 
              Маже се със зехтин и се оставя така да втасва. 
              Когато се понадуе, се поръсва с пшеничен грис или бяло брашно и се изпича в незагрята фурна на 170 - 190 градуса. 

3 коментара:

  1. Част от зехтина се омесва в тестото, а с останалата част се намазва хляба отгоре, или само се намазва със зехтин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, 50 - те гр. са за тестото, а оформен отделно го намазвам с още около 1 супена лъжица.

      Изтриване