koleda

koleda

неделя, 4 януари 2015 г.

Хлебчета Мантовани






             Наричани така / мантовани // le mantovane/ , заради името на провинцията / града , за която са характерни - Мантова / Северна Италия/ и станали известни с него, заради характерната си форма.
       
            Моята интерпретация :) :

            Необходими продукти:

  •  500 гр. брашно
  •  250 мл топла вода 
  • 20 гр. прясна мая
  • 30 гр. олио
  • 30 гр. меко масло / на стайна температура/
  • 1 супена лъжица захар / мед/ 
  • 2 чаени лъжички сол

              Маята се разтваря със захарта / меда/ в топлата вода и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се олиото, солта и брашното на части, омесвайки до тесто, което след това се доомесва до меко и сравнително гладко с мекото масло. Покрива се и се оставя да втасва , докато се удвои, след което се разделя на осем парчета, всяко от които се разточва на тесен правоъгълник , който се навира на руло. Редят се в тава, покрита с хартия за печене и така се оставят да втасват, след което им се прави дълбок разрез по цялата дължина и се изпичат в незагрята фурна на 180 - 190 градуса. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар