koleda

koleda

петък, 30 януари 2015 г.

Ризото с радикио и бекон




              Изключително популярно северно - италианско основно ястие, много характерно и за областта, в която живея - Трентино - Южен Тирол. Тук дори най - често приготвяно с местното червено вино " Teroldego" :).

              Необходими продукти:

  • 250 гр. ориз
  • 300 гр. радикио
  • 200 гр. нарязан на кубчета бекон
  • 1 малка глава лук
  • 100 мл.червено вино / или бяло, както е при мен в случая :) / 
  • зехтин
  • 750 мл. гореща вода или бульон 
  • настърган пармезан 

             Беконът и лукът, нарязан на дребно, се задушават в зехтин. Добавя се и радикиото, също нарязано на тънко и когато си намали обема и почти му изври течността, се прибавя и оризът. Посолява се и се бланшира за кратко. Редуцира се с виното и когато то изкипи, се налива горещата вода или бульонът. Готви се на умерен огън до готовност, като често се разбърква. Отстранява се от котлона и се поръсва с настърган пармезан. Обърква се и се сервира. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар