koleda

koleda

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Фокача с маслини и розмарин








             Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. топла вода
  • 20 гр. прясна мая 
  • 30 мл. зехтин и още за намазване
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол 
  • маслини
  • пресни стръкчета розмарин 
  • едра сол за поръсване 

              Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Прибавят се останалите продукти и се замесва много мекичко, не гладко , по - скоро лепнещо тесто, което се покрива и се оставя да втасва, докато се удвои. 
              Втасало тестото се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене и се сгъва веднъж - два пъти, след което с намазани със зехтин пръсти се разтила добре, правейки също дупчици. Намазва се / полива/ обилно със зехтин, така че дупчиците буквално да се напълват с него.


            Покрива се с маслини, които се притискат леко в тестото и се поръсва с пресни стръкчета розмарин и малко едра сол.


               Изчаква се да втаса / отпусне/ около половин час и се изпича в загрята фурна на 190 - 200 градуса. 

2 коментара:

  1. Обожавам такава фокача. Нямам розмарин в момента, иначе на момента бих приготвила.
    Поздрави за снимките стъпка по стъпка и приятното описание.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Розмаринът тук прекрасно се съчетава със зехтина и маслините и е класическият вкус фокача, но като алтернатива има друга комбинация също много ароматна и апетитна, Габи - домати, маслини и риган :).
      Благодаря ти много!
      Хубав ден и от мен!

      Изтриване