koleda

koleda

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Старозагорска Карниера







              По идея, видяна в кулинарните групи във фейсбук.
              Иде реч за изключително вкусен, въздушен и мазен тутманик без месене, ухаещ невероятно на масло и сирене :). Всъщност е класическата милинка / сиренка/ от някогашните закусвални :).


               Необходими продукти:

  • 600 - 700 гр. брашно 
  • 200 мл. топло прясно мляко  
  • 200 мл. топла вода 
  • 20 гр. прясна мая
  • 3 яйца / единият жълтък е за намазване / 
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 100 гр. масло аз, но от фейсбук останах с впечатлението, че оригиналната рецепта е със свинска мас
  • 250 гр. сирене 

              Маята се разтваря със захарта в топлите прясно мялко и вода и се оставя за кратко да се активира. Прибавят се яйцата, солта и брашното и се забърква рядко тесто / гъста каша/  , което се покрива и оставя на топло да се удвои. 
              Втасало тестото се прехвърля в добре намаслена форма за печене и се покрива равномерно с натрошено сирене и маслото на малки парчета. Намазва се внимателно / напръсква с пръсти/ с размит с вода жълтък и се пече в незагрята фурна в началото на 180 , а към края на 190 градуса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар