koleda

koleda

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Домашна торта " Ванилия"











                  По рецепта на " Сладко и солено" .


                  Необходими продукти :

  •  5 яйца 
  • 2 ч. чаши захар
  • 1 ч. чаша кисело мляко
  • 1 / 2 ч. чаша олио
  • 2 ч. чаши брашно
  • 1 пакетче амонячна сода
  • половин ампула ванилия
  • 2 ч. лъжички горчиво какао
                 За крема : 
  • 1 л. прясно мляко
  • 3 яйца
  • 6 супени лъжици брашно
  • 6 супени лъжици захар
  • 250 гр. меко масло
  • 2 супени лъжици пудра захар 
  • половин ампула ванилия 

                 Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се киселото мляко и олиото, а след тях пресятото брашно и амонячната сода. Накрая и ванилията. Обърква се добре с шпатула. Получената смес се разделя на три равни части и едната се разбърква с горчивото какао, разтворено в малко гореща вода. / Аз нещо нещо не успях съвсем равни да ги докарам и за последната с какаото видях , когато я изсипах във формата, че съм оставила по - малко количество :)./Пекат се в намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене форма в загрята фурна между 170 - 180 гр..
                 За крема : в касерола  с тел се разбиват яйцата със захарта. Добавят се и брашното, ванилията. Разбива се отново добре и се разрежда постепено с прясното мляко. Слага се на котлона да заври , докато се сгъсти. Отстранява се и се охлажда добре. Отделно се разбива маслото с пудрата захар и двата крема се смесват, като към масления се добавя по лъжица - две от яйчния, все разбърквайки с миксера на най - нисък оборот. 
                 В поднос се слага бял блат. Сиропира се / аз с компот от праскови/ и се намазва обилно с крем. Отгоре се поставя какаовият блат и отново се сиропира и намазва хубаво с крем. Покрива се с втория бял блат. Сиропира се и цялата торта се покрива / измазва/ с крем.  /Моята поръсих с шоколадови пръчици и амарети./ 
                 Прибира се в хладилник да отлежи. 

                 
                 
                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар