koleda

koleda

петък, 9 януари 2015 г.

Картофен огретен по савоярдски





           По савоярдски / херцогство Савой -  древно управление, намиращо се на територията на  провинция Пиамонт, Северна Италия/ е всъщност огретенът, който си знаем, но без яйца и с отлежало разтегливо сирене,  вместо бяло саламурено.
           Рецептата - видяна за първи път в популярно италианско предаване.

           Необходими продукти:

  • 1 кг. картофи
  • 200 гр. сирене Фонтина в случая / или Грюйер, български кашкавал.../ 
  • 80 гр. масло
  • 250 мл прясно мляко 

           Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода, само докато омекнат леко, след което се нарязват на сравнително тънки шайби. Редят се в тава, намазана леко със зехтин. Поръсват се със сиренето, нарязано на кубчета и маслото на парчета. Поливат се с прясното мляко и се запичат до готовност. 

сряда, 7 януари 2015 г.

Свинси втатни пържоли с бяло вино и песто от магданоз






               Необходими продукти:

  • 4 - 5 вратни пържоли с кост
  • 30 гр. масло
  • 30 гр. олио
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • брашно
  • връзка пресен магданоз
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • шепа сурови ядки / небелени бадеми, орехи, кедрови ядки/ 
  • 1 - 2 супени лъжици пармезан 
  • зехтин

                Магданозът, чесънът, ядките, пармезанът, малко зехтинът и сол на вкус се смилат заедно в блендера. Разрежда се с допълнително зехтин до желаната гъстота. 
                Месото се измива, подсушава и начуква. Посолява се и се овалва в брашно. Изпържва се за кратко от двете страни в равните части олио и масло. Редуцира се с бялото вино и когато то изкипи и поиизври, се налива една чаена чаша гореща вода или бульон. Готви се под капак на умерен огън до готовност или до желана гъстота на соса.
               Готово месото се покрива с пестото и се оставя така за кратко под капак да се смесят ароматите или се овкусява с него направо при сервирането. 

вторник, 6 януари 2015 г.

Ароматна пита роза








             Тестото е все по тази рецепта :
             Втасало се разточва и с помоща на форма или чаша се нарязва на кръгли питки. В основата на всяка се слага ароматно масло, предварително приготвено от 100 гр. меко масло / на стайна температура /, връзка пресен магданоз, нарязан на дребно и 2 - 3 скилидки пресован или също нарязан на дребно чесън.


             Прегъват се на две, без да се притискат по краищата и се редят в намаслена форма за печене във форма на роза.


             Така получената роза се оставя за около половин час да повтаса / отпусне/, след което се маже с размит с капки прясно мляко или олио жълтък.



             Пече се в незагрята фурна на 180 градуса.



понеделник, 5 януари 2015 г.

Бухтички, които се обръщат сами







                По рецепта на Или, която много харесах :).

                Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 супени лъжици олио
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица ракия / за да не поемат много мазнина/ 
  • половин пакетче баакпулвер / от 15 гр. / 
  • пакетче ванилия
  • щипка сол

                 

                Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията. Обърква се. Постепено се добавя и брашното, смесено с бакпулвера и ванилията, все при непрекъснато разбъркване. Получава се гъста смес, но се бърка до гладко тесто, което се оставя да почине около десетина минути.
                 За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина, така че в малка касерола се налива около два пръста олио и се загрява добре. От сместа се взима с помоща на чаена лъжичка и с друга се пуска в загрятата мазнина.
                Готови се вадят върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
             

неделя, 4 януари 2015 г.

Хлебчета Мантовани






             Наричани така / мантовани // le mantovane/ , заради името на провинцията / града , за която са характерни - Мантова / Северна Италия/ и станали известни с него, заради характерната си форма.
       
            Моята интерпретация :) :

            Необходими продукти:

  •  500 гр. брашно
  •  250 мл топла вода 
  • 20 гр. прясна мая
  • 30 гр. олио
  • 30 гр. меко масло / на стайна температура/
  • 1 супена лъжица захар / мед/ 
  • 2 чаени лъжички сол

              Маята се разтваря със захарта / меда/ в топлата вода и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се олиото, солта и брашното на части, омесвайки до тесто, което след това се доомесва до меко и сравнително гладко с мекото масло. Покрива се и се оставя да втасва , докато се удвои, след което се разделя на осем парчета, всяко от които се разточва на тесен правоъгълник , който се навира на руло. Редят се в тава, покрита с хартия за печене и така се оставят да втасват, след което им се прави дълбок разрез по цялата дължина и се изпичат в незагрята фурна на 180 - 190 градуса. 


събота, 3 януари 2015 г.

Ризото с прясно зеле и сурова наденица






                  Необходими продукти:

  • 1 малка прясна къдрева зелка 
  • 500 гр. сурова наденица
  • 250 гр. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • малка връзка песен магданоз
  • половин чаша бяло вино
  • 600 мл бульон или гореща вода 
  • зехтин 

                 Морковът и лукът се нарязват на дребно и се задушават за кратко в зехтин. Наденицата се обелва, нарязва / начупва/ на малки парчета и се добавя към зеленчуците. Щом  си смени цвета, се прибавя и нарязаното зеле. Когато течността на зелето се изпари, се добавя и оризът. Бланшира се за кратко. Контролира се за сол. Налива се виното. Изчаква се да изкипи и се прибавя бульона или горещата вода. Готви се на умерен огън , като към края се поръсва с нарязания на дребно магданоз.

петък, 2 януари 2015 г.

Свинско филе с портокали






                Необходими продукти:

  • около 1 кг. свинско филе
  • 2 портокала био
  • 1 - 2 глави лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 стъбло целина
  • 1 - 2 моркова 
  • 1 чаена чаша бяло вино 
  • зехтин
  • 2 - 3 супени лъжици бял оцет
  • черен пипер, розмарин, риган...


               Месото се измива, подсушава и овалва в оцета, след което се овкусява с подправки, сол и зехтин и се слага да престои в хладилник дори и една нощ. 
               В тенджера с диаметър малко по - голям от парчето месо се задушават нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и целина, докато омекнат. 
               Прибавя се филето и се изпържва за кратко от всички страни. 
               Редуцира се с вино и като поизкипи се налива гореща вода или бульон колкото да покрие и се готви на много слаб огън под капак около 1 и половина, добавяйки още вода. 
               Готово месото се изкарва от тенджерата и се покрива, за да се запази топло. 
               Сосът се пасира и и мусе прибавят сока на двата портокала и настърганата кора на единия. 
               Завира се за много кратко, само докато отново се сгъсти. 
               Сервира се веднага , като месото се полива с получения портокалов топъл крем - сос.