Отново тръгвам с идеята да правя нещо , подготвям част от нещата и се отказвам... Забърквам пухкав крем за торта и решавам, че нямам нужда сега от тази занимавка...-;). Така или иначе обаче, десертът е осигурен - маскирал се като тирамису крем Шантили с портокал! -;))
И така, за този импровизиран десерт са необходими:
За крема Шантили:
- 500 мл. прясно мляко
- 3 жълтъка
- 120 гр. захар
- 60 гр. брашно или царевично нишесте
- настърганата кора на един портокал био
- пакетче ванилия
- 200 мл. прясна животинска течна сметана/ при липса - обикновена сладкарска подсладена, но тогава се намалява посоченото количеството на захарта, за да не стане прекалено сладък крема/
И още:
- бишкоти савоярди
- сока на един голям портокал био и пол. му кора / по желание за декорация/
- филирани бадеми
Начин на приготвяне:
В купа с тел се разбиват жълтъжите със захарта. Добавят настърганата портокалова кора и брашното/ нишестето/. Обърква се и се разрежда с прясното мляко. Изсипва се в подходяща тенджерка и се слага на котлона да се сгъсти при непрекъснато бъркане. Отстранява се, прехвърля се в купа и се покрива при непосредствен допир с кухненски найлон и се охлажда много добре.Отделно се разбива сметаната и се добавя към вече изстиналия перфектно крем. Обърква се с помоща на дървена лъжица много внимателно с движения отдолу нагоре, за да се получи пухкав и обемен крем.
Декорира се в чаша с бишкотите, потопени в портокаловия сок и се поръсва с филираните бадеми и настъргана на по - едро портокалова кора.
Декорира се в чаша с бишкотите, потопени в портокаловия сок и се поръсва с филираните бадеми и настъргана на по - едро портокалова кора.
Няма коментари:
Публикуване на коментар