Осо буко е наимениванието на специален разрез - напречно и с костта на телешкия или говежд джолан / ит. osso buco; архаичен ит. oss bus/ . Най - известният начин за приготвянето му е този по милански / ossobuco alla milanese/ - лесен и много вкусен, превърнал се също в едно от най - популярните обичани италиански ястия .
Пояснявам също, че в случая ястието съм приготвила със свинско осо буко, също много популярно, но за оригиналност то трябва да е с телешкo или говеждo , както стана ясно по - горе-;).
Необходими продукти:
- 4 бр. напречно разрязан джолан / особуко/
- 1 чаша бяло вино
- 2 - 3 чаши бульон
- 1 лъжичка доматено пюре / съвсем не е задължително/
- 1 гл. лук
- масло
- олио
- брашно
за сместа Гремолада:
- скилидка чесън
- няколко листа магданоз
- настъргана кора лимон
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава и с ножица се прави разрез на ципата, която свързва месото с костта, за да не се събере / свие/ при готвенето. Овалва се в брашно.
В подходящ широк тиган в равни части олио и масло се бланшира нарязаният на дребно лук . Прибавя се месото и се запържва равномерно от двете страни. Посолява се и се угася с бялото вино. Добавя се доматеното пюре и чаша бульон. Покрива се и се оставя на слаб огън. Когато бульонът изври , се долива още, а месото е готово , когато местната част започне да се отделя от костта. Пет минути преди да е готово му се добавя и така наречената Гремолада , смес от пресован чесън, нарязан на дребно магданоз и настъргана лимонова кора.
Благодаря за интересната рецепта! Скоро ще я пробвам. :)
ОтговорИзтриванеНинка днес ще го правя ! И аз със свинско !!! :) :)
ОтговорИзтриване