koleda

koleda

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Особуко по милански




            Осо буко е наимениванието на специален разрез - напречно и  с костта на телешкия или говежд джолан / ит. osso buco;  архаичен ит. oss bus/ . Най - известният начин за приготвянето му е този по милански / ossobuco alla milanese/ - лесен и много вкусен, превърнал се също в едно от най - популярните обичани италиански ястия .
            Пояснявам също, че в случая ястието съм приготвила със свинско осо буко, също много популярно, но за оригиналност то трябва да е с телешкo или говеждo , както стана ясно по - горе-;).

           Необходими продукти:


  • 4 бр. напречно разрязан джолан / особуко/

  • 1 чаша бяло вино
  • 2 - 3 чаши бульон
  • 1 лъжичка доматено пюре / съвсем не е задължително/ 
  • 1 гл. лук 
  • масло
  • олио
  • брашно
          за сместа Гремолада:
  • скилидка чесън
  • няколко листа магданоз
  • настъргана кора лимон

        Начин на приготвяне: 


        Месото се измива, подсушава и с ножица се прави разрез на ципата, която свързва месото с костта, за да не се събере / свие/ при готвенето. Овалва се в брашно. 
        В подходящ широк тиган в равни части олио и масло се бланшира нарязаният на дребно лук . Прибавя се месото и се запържва равномерно от двете страни. Посолява се и се угася с бялото вино. Добавя се доматеното пюре и чаша бульон. Покрива се и се оставя на слаб огън. Когато бульонът изври , се долива още, а месото е готово , когато местната част започне да се отделя от костта. Пет минути преди да е готово му се добавя и така наречената Гремолада , смес  от пресован чесън, нарязан на дребно магданоз и настъргана лимонова кора. 
        Сервира се самостоятелно , с полента / качамак/ или с ориз по милански / с шафран/ -;).





2 коментара: