koleda

koleda

неделя, 19 януари 2014 г.

Щрудел с картофено пюре и риба тон




           Този така апетитен щрудел си седеше неописан и кротък наистина от много време ,  а заслужава да бъде-;).

           И така, необходимите продукти:

           За масленото тесто / бризе'/:

  • 200 гр. брашно
  • 100 гр. масло
  • 60 гр. ледено студена вода
           За плънката:

  • 4 средно големи картофа
  • 60 - 70 гр. настърган пармезан
         1 яйце и 1 жълтък за намазване
  • сол, черен пипер
  • 200 гр. риба тон от консерва
  • сол
          Начин на приготвяне : 

          От брашното, маслото и водата на части се замесва еластично тесто и ако е нужно се добавя още много малко брашно. Увива се в кухненски найлон и се прибира в хладилник за да се стегне.
          Картифите се сваряват и се намачкват. Добавят им се яйцето, пармезанът , малко сол и черния пипер. Обърква се.
          Охладеното тесто се разточва на правоъгълна кора. Отгоре се разпределя картофено то пюре и върху него натрошената риба тон. Завива се на руло, което се слага внимателно / понеже е меко/ в тава , покрита с хартия за печене. Отгоре се притиска с нож без да се правят разрези, само колкото да не се деформира при печенето. Маже се с размит жълтък.



          Пече се в загрята фурна на 180 гр. около 40 - 45 минути. 

          Ето и  още един много апетитен вариант на солен щрудел със същите тесто и начин на приготвяне, с плънка от 1 букет броколи, 250 гр. извара,1 яйце , сол. Броколите се бланшират хубаво да омекнат и начупват на розички, намачкват се с вилица. Добавят им се яйцето, изварата и сол на вкус и се обърква добре.




Тук още варианти, но вече оформени като галет / пай/, т.е. отворени : 

С плънка от пържени чушки и пикантно сирене: 






                                     С плънка от спанак, извара и яйце:




         

Няма коментари:

Публикуване на коментар