koleda

koleda

петък, 20 март 2015 г.

Галет с картофи, праз и рикота








                 Необходими продукти за тестото / бризе'/ :

  • 200 гр. брашно
  • 100 студено масло 
  • 60 мл. ледено студена вода
  • щипка сол
                  За плънката: 
  • 4 - 5 средно големи картофа
  • 3 - 4 стръка праз
  • 250 гр. сирене рикота
  • 2 яйца
  • 50 гр. настърган пармезан
  • зехтин
  • сол, черен пипер

               От брашното, маслото / нарязано на малки парчета/ и ледената вода енергично се омесва гладко маслено тесто / ако е нужно се добавя още малко брашно/.  Увива се с кухненски найлон и се прибира в хладилник да се охлади, като през това време се приготвя плънката.
              Картофите се сваряват цели във вряща подсолена вода не до пълно омекване. 
              Празът се нарязва на шайби и се бланшира за кратко с малко зехтин и като се поохлади му се добавят рикотата, настърганият пармезан / една част се отделя евентуално за поръсване/, яйцата / единият жълтък се отделя за намазване/, сол и черен пипер. Обърква се. 
              Охладеното тесто се разточва на тънка кора, която се разтила на дъното на подходяща форма за печене / ако е с отлепят се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се добре с вилица и се покрива с празения крем. Върху него се редят картофите, нарязани на тънки шайби и се намазват с отделения жълтък, размит с капки вода, олио или прясно мляко. 
              Ако краищата на маслената кора са високи , се обръщат към центъра. 
             Поръсва се евентуално с пармезан и се запича в загрята фурна на 180, а към края и на 190 градуса за около  50 минути.

              Тук още идеи за вкусен галет и солен щрудел. 

        


Няма коментари:

Публикуване на коментар