koleda

koleda

понеделник, 30 март 2015 г.

Маслен пай с лимонов крем / lemon curd/ и меринга






                 Необходими продукти за маслената основа:

  • 300 гр. брашно
  • 150 гр. студено масло, нарязано на малки парчета
  • 120 гр. захар
  • 3 жълтъка
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 чаена лъжичка баакпулвер 
  • настърганата кора на един лимон био
                Продуктите за крема, както и начина на приготвяне тук:

                За мерингата / белтъчната глазура/: 
  • 3 белтъка
  • 200 гр. кристална захар
  • 50 мл. вода

                 Брашното се изсипва върху работен плод и се оформя на кладенче, в което се слагат останалите продукти и енергично с пръсти се омесва гладко маслено тесто, което се увива в кухненски найлон и прибира в хладилник да се охлади. 
                 Охладено тестото се разточва внимателно на кора с големина малко по - голяма от диаметъра на формата , в която ще се пече и с нея се покрива дъното й и стените й до някъде/ в случая - форма с D 26 см с отлепящ се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се хубаво с вилица и се покрива с изрязано кръгло парче хартия за печене, върху което се изсипват едра морска сол или стар фасул. Изпича се в загрята фурна на 180 градуса за около 25 - 30 миути, като през последните десет минути се отстранява хартията отгоре с морската сол/ фасула/. 
                 Начин на приготвяне на мерингата: В малка касерола с смесват 150 гр. от захарта и водата и се слагат на котлона. През това време в купа се разбиват белтъците с миксер, добавяйки им, когато предобият обем, на части останалите 50 гр. захар. Когато захарния сироп загрее до 120 градуса , се добавя постепенно към разбитите белтъци , все разбивайки и след като се усвои, се бърка още в продължение на 10 минути. 
                  Изпеченият блат, все още топъл, се покрива равномерно с лимоновия крем, а върху него се разпределя и мерингата. 
                  Връща се във фурната и се доопича на 180 градуса за около 20 - 25 минути. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар