koleda

koleda

неделя, 28 декември 2014 г.

Меден сладкиш с рикота крем и шоколадов ганаш








              Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 400 гр. брашно
  • 280 гр. мед
  • 60 гр. захар
  • 200 мл. прясно мляко
  • 150 мл. олио
  • 2 / 3 пакетче баакпулвер / от 15 гр./ 
  • пакетче ванилия
           Идеята за крема, приготвен по този начин от  тук  : 
  • 250 мл. прясно мялко
  • 50 гр. нишесте 
  • 50 гр. захар
  • 250 гр. рикота
  • 2 листчета желатин
  • половин ампула ромова есенция / или друг аромат/ 
           За шоколадовия ганаш: 
  • 150 гр. черен шоколад
  • 100 мл. течна животинска неподсладена сметана
           За сиропа : 
  • 200 мл. вода 
  • 100 гр. мед

              Яйцата, меда и захарта се разбиват. Добавят се постепено прясното мляко и олиото и накрая смесени брашното, баакпулвера и ванилията на части, все разбърквайки до гладка смес, която се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се изпича в загрята фурна на 180 гр. за около 40 минути.




              Желатинът се накисва в студена вода за около 10 минути. В тенджерка се загряват прясното мляко, нишестето и захарта. Прибавя се желатинът, отцеден от водата и се разбърква, докато се разтвори. Завира се за кратко до сгъстяване и се отстранява от котлона. Изчаква се да се поохлади, след което се покрива и се прибира в хладилника за около 20 минути. След това се разбива за кратко с миксер. Добавя се рикотата, както и ароматът и все с миксера се разбърква до гладък крем. 
             Изпеченият и охладен сладкиш се разрязва на две части,чкоито се напояват с меден сироп и се сглобяват върху подходящ поднос с крема. 
             Шоколадът се начупва и със сметаната се слага се слага на котлона, обърквайки докато напълно се разтопи и с него се залива сладкиша.
             Евентуално се декорира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар