koleda

koleda

петък, 28 февруари 2014 г.

Портокалови кексчета с течен шоколад





              Необходими продукти:


  • 250 гр. брашно
  • 120 гр. захар
  • 130 гр. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 80 разтопено масло
  • кората на един портокал био
  • половин пакетче баакпулвер / 8 гр./ 
  • крем Нутела или друг течен шоколад

             Начин на приготвяне: 

             В купа се смесват брашното, баакпулвера, захарта и настърганата портокалова кора. В друг съд се разбъркват яйцата, млякото и разтопеното масло / охладено/. Течната смес се изсипва при сухата и се обърква добре.
             Формичките се пълнят до половината със сместа и отгоре се слага по лъжичка течен шоколад.
             Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 20 минути. 

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Хлебчета с пълнозърнесто брашно







                Необходими продукти:

  • 250 гр. пълнозърнесто брашно
  • 250 гр. бяло брашно
  • 20 гр. прясна мая
  • 280 мл. топла вода
  • 1 супена лъжица зехтин 
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • семена за поръсване

             Начин на приготвяне: 

            Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се омесва меко и гладко тесто, клето се покрива и се оставя да втасва.



             От готовото втасалото тесто се оформят хлебчета, които се редят в тавичка, покрита с хартия за печене. Оставят се така за около половин час, след което по желание се мажат със зехтин и се поръсват със семена.





            Пекат се в незагрята фурна на 180 - 190 гр..


         












петък, 21 февруари 2014 г.

Вита баница с мая





               Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 250 гр. топла вода
  • 20 гр. мая
  • 2 яйца /единия жълтък за намазване/ 
  • 50 гр. олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици сол
             За плънката: 
  • 250 гр. сирене
  • 100 гр. масло/ 60 - 70 гр. , от които - разтопено/

               Начин на приготвяне: 

        
              Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Изчаква се за кратко да се активира и се добавят останалите продукти. Замесва се меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва. Втасало се премесва. Отново втасало се разделя на четири части . Всяка се разточва на много тънка правоъгълна кора , върху се маже от разтопеното масло и се поръсва равномерно от натрошеното сирене. Навива се на руло и се усуква и издърпва леко. Завива се в тавичка  и така последователно останалите.


             Оставя се да почине така за около половин час, след което се намазва с разбития жълтък. Отгоре се разпределя останалото масло и се пече в незагрята фурна на 170 гр. в началото , докато се надуе, а след това на 180 градуса. 
             



             Тази  е все така оформена , но й промених тестото / 500 гр. брашно; 20 гр. прясна мая; 250 гр. прясно мляко; 80 гр. разтопено масло ; 1 лъжица захар, 2 чаени лъжички сол/, а е и без сирене , както и преди печенето намазана с прясно мляко, вместо с размит жълтък.   Ами, стана си една невероятно уханна и пухкава масленица-;)). 










четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Ризото с портокал и пармезан




            Необходими продукти:

  • 250 гр. ориз
  • 750 гр. гореща вода или бульон
  • 1 портокал био
  • 1 гл. лук 
  • 1 стрък розмарин 
  • половин чаша бяло вино
  • 3 супени лъжици настърган пармезан 
  • бучка масло
  • олио
  • сол 

             Начин на приготвяне: 

             Портокалът се измива. Кората му се настъргва / само оранжевата негорчива част/ и му се изстисква сока. 
             Лукът се задушава в равни части олио и масло заедно със стръкчето розмарин. 
             Прибавя се оризът, посолява се  и се бланшира за кратко. Угасява се с бялото вино. 
             Налива се водата и се оставя да ври на умерен огън , разбърквайки от време на време. 
             По средата на варенето се добавят портокаловите корички, а към края и портокаловият сок. 
             Веднага , след като се отстрани от котлона , се поръсва с настъргания пармезан. 

сряда, 19 февруари 2014 г.

Пълнени чушки със сирена и яйца на фурна





             Необходими продукти:

  • 7 - 8 бр. чушки
  • 350 - 400 гр. извара / рикота/ 
  • 150 гр. настърган пармезан 
  • 3 яйца
  • малка връзка пресен магданоз
  • брашно
  • зехтин
  • сол, черен пипер
            Начин на приготвяне: 

            В купа се смесват изварата, настъргания пармезан , яйцата и нарязания на дребно магданоз. Овкусявава се със сол и черен пипер и се обърква. С получената смес се пълнят чушките, почистени от семената. Готови, отворът им се потапя в брашно и се редят в намазана леко тавичка. Поливат се нежно със зехтин и се запичат. 

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Зелен фасул със сос Горгонзола и яйца на фурна

 



              Необходими продукти:


  • 500 гр. зелен фасул
  • 150 гр. сирене Горгонзола / в случая е то, но при липса би могло да бъде заменено с друго меко и пикантно сирене/
  • 150 гр. прясно мляко
  • 2 - 3 яйца
  • сол

             Начин на приготвяне: 

            Фасълът се бланшира за кратко във вряща подсолена вода. Отцежда се и се прехвърля в тавичка. 
             В тиган на слаб огън се загряват млякото и сиренето на парчета с малко сол. Бърка се до пълно разтапяне на сиренето и в монета, в който започне да завира се отстранява от котлона. Фасулът се залива с получения сос равномерно. 
             Накрая се полива с яйцата, разбити с щипка сол.

             По желание отгоре се слага масло на бучки и се запича. 

петък, 14 февруари 2014 г.

Шоколадови гризби с пълнеж от крем Нутела






                Рецептата за тях видях в популярен италиански кулинарен форум -;). Ами, просто чудесни!!

                Необходими продукти за тестото:
  • 400 гр. брашно
  • 160 гр. масло
  • 150 гр. пудра захар /може и кристална/ 
  • 2 яйца
  • 50 гр. горчиво какао
  • 1 чаена лъжичка баакпулвер 
  • щипка сол
  • капки есенция ром и портокал или друг аромат
               За пълнежа: 
  • 150 гр. крем Нутела / аз/ или друг шоколадов крем 
               Начин на приготвяне: 

               От посочените продукти  се замесва гладко маслено тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник за около час да се стегне.


               Охладеното тесто се разделя на две части, всяка от които се разточва / с помоща на брашно/ на тънка кора. С помоща на кръгла формичка върху едната се очертават леко кръгчета и в средата на всяко се слага по лъжичка от крема.



               Покрива се с другата кора и с формичка отгоре се изрязват бисквитките.



               Редят се в тавичка , покрита с хартия за печене и се изпичат в загрята фурна на 180 гр. за около 10 минути.








Просто неустоими!!



             

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Свински вратни пържоли с гъби и бира на фурна




             Рецептата е на госпожа Дима Асенова , която тя беше споделила в една от кулинарните групи във фейсбук. Нейният вариант е със свински ребра, а при мен в случая са вратни пържоли. Много вкусна рецепта, месото става много крехко.

              Необходими продукти:

  • около 700 гр. свински вратни пържоли
  • 650 гр. гъби
  • 100 - 150 гр. доматено пюре
  • бира
  • зехтин
  • розмарин, салвия, сол
              Начин на приготвяне: 

              Пържолките се измиват, подсушават, начукват и осоляват, след което се редят в тавичка с розмарин и салвия. 
              Гъбите се почиства, нарязват , посолявати объркват с доматеното пюре. Прибавят се към месото. 
              Полива се с бира, колкото да покрие и се запича. 

сряда, 12 февруари 2014 г.

Мини бутер сладки с крем шантили












                 Необходима е една опаковка бутер тесто, а  за крема шантили необходимите продукти и начин на приготвяне тук :
http://zahorataipizite.blogspot.it/2014/01/blog-post_15.html

                 Начин на приготвяне:

                 От тестото се изрязват малки квадратчета, които се изпичат в загрята фурна на 200 гр. , след което се режат наполовина и с помоща на пош се пълнят с крема.
                 Поръсват се с пудра захар.
                 / Вкъщи най - любим е този крем, но би могъл да бъде и друг, разбира се:)/

вторник, 11 февруари 2014 г.

Равиоли валентинки с пълнеж от рикота и пармезан




            Вече по традиция / за втора година/  ги приготвям в дните около Свети Валентин и не, защото му придавам особена важност на празника, но просто така - за настроение-;)).
            Миналогодишните оцветих с доматен концентрат,  но днес като се завихрих и установих, че ми липсва...Та затова тазгодишното им издание е с цвят на червено цвекло, от което винаги имам в наличност, обичам...

             Необходими продукти:

  •  300 - 350 гр. грис от твърда пшеница
  • 1 яйце / тук съотношението е такова, понеже цвеклото е достатъчно воднисто, а по принцип правилото при замесването на тесто за прясна паста е : 1 яйце на 100 гр. брашно 
  • 50 гр. сварено и пасираното червено цвекло
  • 1 равна чаена лъжичка сол
           За плънката: 
  • 90 гр. извара
  • 50 гр. пармезан
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол
  • черен пипер
          И още:
  • 50 гр. масло
  • листа салвия
  • пармезан 
        
              Начин на приготвяне: 

              От посочените продукти се замесва тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник за около час. 


               Вече охладено тестото се разточва на тънка кора / на ръка аз/ , от която се изрязват сърца с помоща на формичка. На половината от  тях се слага по малко плънка / смляни с кухненския робот рикота, пармезан, магданоз, сол и черен пипер/ и се покриват с останалите. 

               Другият вариант е на половината от разточената кора да се сложи по малко от плънката на разстояние и да се покрие с другата половина, намазана леко с вода, след което с формичка да се изрежат сърчицата. 
              Краищата на всяко сърчице се притискат с виличка, за да не излезне плънката прибваренето. 



               Готовите равиоли се прибират в хладилник до момента , в който ще се варят. 
               Варят се в завряла подсолена вода, след което се отцеждат. 
               В широк тиган се загрява масло с листа салвия. Прибавят се равиолите и се разбъркват. 
               Отстраняват се от котлона и се сервират по желание поръсени с настърган пармезан.

събота, 8 февруари 2014 г.

Варено прошуто с грах и моркови




            Бързо и вкусно ястие, приготвено с 500 гр. грах / замразен/, 3 моркова, 150 гр. варено прошуто, малка връзка пресен магданоз, сол, зехтин.
            Морковите се нарязват и бланшират в малко зехтин, добавя се грахът. Задушава се и той за кратко и ако е нужно се налива малко водичка. Посолява се. Минути преди да се отстрани от котлона, се добавят нарязаните на дребно прошуто и магданоз.

сряда, 5 февруари 2014 г.

Карамелизирани портокали




            Идеята за това великолепие ми подаде моя добра позната Живка Димитрова, живееща понастоящем във Верона/ Италия/,  която пък тя е научила от приятелка - италианка от юга-;).
            Ясно е, че се приготвя бързо и лесно, ето как:

            Необходими продукти:


  • 2 портокала био
  • 100 гр. захар
  • сока на половин портокал
  • 1 кафена чашка коняк или ром

            Начин на приготвяне: 

            Портокалите се измиват и обелват с белачката за картофи / само оранжевата част на кората/ и се кипват за минути във вряща вода. Отцеждат се и внимателно им се обелва останалата бяла част от кората. Нарязват се на шайби и се редят в подходящ , леко дълбок поднос. 
            Коричките се нарязват на ивички и в тенджерка се смесват със захарта, коняка и портокаловия сок. Вари се на слаб огън до момента, в който започне леко да се карамелизира. Отстранява се и с него се заливат парченцата портокал. 
            Слага се в хладилник до момента , в който ще се консумира. 

вторник, 4 февруари 2014 г.

Свински вратни пържоли в сос от портокали




          Необходими продукти:

  • 4 - 5 вратни пържоли
  • 200 - 250 гр. прясно изцеден портокалов сок
  • 1 кафена чашка балсамов оцет
  • 1 кафена чашка червено вино
  • стрък розмарин
  • стрък салвия
  • бучка масло
  • олио
  • сол

            Начин на приготвяне: 

            Месото се измива , подсушава и начуква, след което се задушава под капак равномерно от двете страни в равни части масло и олио с розмарина и салвията . Посолява се. Наливат се портокаловия сок, балсамовия оцет и виното. Готви се за кратко под капак на много слаб огън , докато изври и се сгъсти сосът. Става много приятно и крехко. 
            Този път го приготвих така, но често когато изсипя сока при пържолките , малко след това ги изкарвам и соса сгъстявам с лъжица брашно. После с него ги поливам . Вкусът е този, но естетически изглежда по - добре / видяно в кулинарно предаване/ -;). 

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Хляб бриош / солен козунак/








                Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно / по възможност екстра или за козунаци на София Мел /
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца и 1 жълтък за намазване 
  • 60 мл. олио
  • 1 пълна лъжица мед / при липса - захар/ 
  • 1 равна лъжица сол

               Начин на приготвяне: 

               Маята се разтваря с меда в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се омесва гладко и меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои. 



               Готовото втасало тесто се оформя по желание / аз разделих на две части, които усуках на фитили , които след това оплетох/ и получения бриош се слага в тавичка, покрита с хартия за печене. 


                 Изчаква се да втаса , след което се маже с размит жълтък с капки мляко, вода или олио. Поръсва се по желание със семена. 

                Ако е добре втасал , се пече в загрята фурна на 190 - 200 гр., ако ли не - в незагрята първо на по - нисък градус / 170 - 180/ и към края на 190 градуса. 
                / Моят беше идеално втасал , но въпреки това го пеках на нисък градус в незагрята фурна и си мисля , че заради това се пукна и се разтвори от едната страна-;)./