koleda

koleda

петък, 3 април 2015 г.

Студен лимонов чийзкейк









                      Необходими продукти:

  • 300 гр. меки бисквити
  • 150 гр. разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • евентуално малко горчиво какао
  • 500 гр. сирене маскарпоне / В случая е с него за разнообразие, но обикновено правя чийзкейка със сирене " Филаделфия". Хареса ми и така, дори следващия път ще опитам и с рикота - половината количество./ 
  • 300 мл. прясна течна животинска сметана / Тя е неподсладена./ 
  • 200 гр. пудра захар
  • сока и кората на един лимон био
  • 6 гр. желатин на листчета
            За глазурата / може и без нея/: 
  • 100 гр. захар
  • 200 мл. вода
  • 2 по - скоро с куп чаени лъжички натурално царевично нишесте 
  • сока и кората на един лимон био 


                     Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, меда и евентуално горчиво какао / Основата на чийзкейка я предпочитам какаова и винаги й добавям , ако бисквитите не са какаови, щедро количество горчиво какао. В случая също сложих, но този път по - дискретно./ . Обърква се добре и се прехвърля на дъното на форма с отлепящ се ринг / D 26 см/. Заравнява се и се прибира в хладилник. 
                    В купа се смесват сиренето, пудрата захар, настърганата кора и сока на лимона. Обърква се до гладък крем. Отделно се разбиват 200 мл. от сметаната, а останалите 100 мл. се загряват на котлона и в тях се разтваря желатинът, предварително накиснат с студена вода за около 10 минути. Всичко се смесва , обърква се до гладко и полученият крем се се разпределя равномерно върху бисквитения блат. Прибира се в хладилник, докато се стегне. 
                    Чийзкекът е готов за консумация / завършен/ и в този вид и аз обикновено спирам до тук, но този път реших да го покрия с глазура / желатин /. За него в малка касерола се смесват захарта, нишестето, настърганата кора и сокаът на лимона и водата. Обърква се и се вари за кратко до сгъстяване, все разбърквайки. Охлажда се и с него се покрива десертът. Разрязва се веднага или се слага отново за известно време в хладилник, преди да се сервира. 
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар