koleda

koleda

понеделник, 13 април 2015 г.

Шоколадов кекс яйчено - шоколадов крем и шоколадова глазура






               Кексът е по тази рецепта , единствено намалих количеството на какаото на 30 гр. и му добавих настърганата кора на един портокал био.
   
                За крема:

  • 250 мл. прясно мялко
  • 3 жълтъка
  • 20 гр. царевично нишесте 
  • 70 гр. захар
  • 200 гр. млечен шоколад
  • половината кора на един портокал био           
               В малка тенджерка се смесват жълтъците и захарта и се разбиват с тел. Добавя се нишестето и се обърква до гладко. Прибавя се настърганата портокалова кора и се разрежда с прясното мялко. Слага се на котлона да заври, докато се сгъсти, след което се отстранява и се добавя начупеният шоколад. Бърка се, докато той се разтвори, т.е. до гладък крем, който се покрива в непосредствен допир с кухненски найлон и се оставя да се охлади. 

                За глазурата: 
  • 150 гр. млечен шоколад / или натурален , разбира се, но вкъщи отказват вече заливка или крем с него, защото твърдят , че не им е достатъчно сладко и им горчи :)/ 
  • 20 гр. масло
  • 5 супени лъжици прясно мялко 
               Съставките се смесват и се разтопява на водна баня.

               Охладеният кекс се разрязва и между получените двата блата се слага кремът.
               Залива се с глазурата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар