Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
 - 12,5 гр. прясна мая
 - 150 гр. кисело мляко
 - 100 мл. топло прясно мляко
 - 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
 - 70 гр. разтопено масло или 60 мл. олио
 - 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./
 - 1 пакетче баакпулвер
 - половината кора на един портокал био
 - евентуален пълнеж / В моя случай са парченца шоколад от великденски шоколадови яйца , който вкъщи в момента е в килограми след отминалия тук / Италия/ Великден./
 
                  Маята се разтваря с една супена лъжица захар или мед в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                  Втасалото тесто се разделя на равни части / в моя случай са девет/,  които се оформят в желаната бриош форма / или се оформя// оплита// един единствен бриош // козунак/// с евентуалния пълнеж. / Тези разточих на дълги и тесни кори. Сложих им пълнежа по цялата дължина и захванах краищата. Издължих с пръсти, прегърнах на две, усуках и накрая завих на охлюв. / 
                   Редят се в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасат, след което се намазват с жълтъка, размит с капки прясно мляко, вода или олио и поръсват с кристална, гранулирана захар...или друго по желание и се изпичат в незагрята фурна на 180 , а към края и на 190 градуса. 
Няма коментари:
Публикуване на коментар