koleda

koleda

четвъртък, 9 април 2015 г.

Студен ягодов чийзкейк











                Необходими продукти:

           За основата:
  • 300 гр. меки бисквити
  • 150 гр.разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • евентуално горчиво какао/ аз - винаги/ 
             За чийз блата:
  • 500 гр. сирене рикота / До сега все го правих само със сирене " Филаделфия". Миналата седмица , обаче опитах и с маскарпоне // лимоновия// и понеже ми хареса , реших този да е с рикота. Е, най ми допадна така, понеже тя придава най - чийз вкус , според мен :)./ 
  • 100 гр. сирене " Филаделфия" / имах отворена кутийка и го сложих, за да го оползотворя; рикотата е напълно достатъчна /
  • 300 мл. прясна течна животинска сметана
  • 200 гр. пудра захар
  • 6 гр. желатин на чистчета / 3 бр./
             За ягодовата глазура: 
  • 300 гр. ягоди
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици вода 
  • 4 гр. желатин при желание да бъде желирана /В случая сложих само 2 гр. , понеже не ми достигна. В последния момент видях, че ми е останало само едно листче, а си мислех, че са повече. Та не можа с толкова само да ми се желира, както в момента го исках, но пък то съвсем не е и задължително да е , дори умишлено желатинът може да се избегне./ 


                     Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, меда и горчивото какао/ евентуално/. Обърква се добре и се прехвърля на дъното на форма с отлепващ се ринг / D 26 см/. Заглажда се и се прибира в хладилник да се стегне.
                    В купа се смесват сирената с пудрата захар и се обърква до гладко. Отделно се разбива сметаната , като около 100 мл. от нея се заделят, затоплят и в тях се разтваря желатинът, предварително накиснат за около 10 минути в студена вода и изтискан. Всичко се смесва и обърква до гладък крем, който се разпределя равномерно върху бисквитената основа. Отново се прибира в хладилник да се стегне.
                    Ягодите се нарязват на малки парчета и в касерола се смесват със захарта и водата. Варят се около 10 минути, след което се пасират. Добавя им се желатинът / евентуално/ , накиснат предварително за 10 минути в студена вода и изтискан и се обърква, за да се разтвори. Когато се поохлади се изсипва върху чийз крема. Слага се в хладилник да се стегне преди да се разреже. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар