koleda

koleda

вторник, 28 април 2015 г.

Многолистни кифлички без втасване






                 Идеята за тях взех от тук , но моите замесих с прясно, вместо с кисело мляко.
                 Станаха разкошни!


                  Необходими продукти:

  • 600 гр. брашно 
  • 25 гр. прясна мая
  • 150 мл. топла вода
  • 150 мл. топло прясно мялко
  • 1 яйце
  • 3 супени лъжици олио
  • 2 супени лъжици захар
  • 70 гр. меко масло за разточването
  • евентуален пълнеж, който може да бъде сладък или солен / парченца млечен шоколад в моя случай / 

                 Маята се разтваря със захарта в топлите мляко и вода и се изчаква за кратко да се активира, след което се прибавят яйцето, олиото и брашното на части,  омесвайки до много меко , леко лепнещо тесто, което веднага се разделя на 14 равни топчета. Всяко се разточва / помагайки си с брашно/ на кръгла питка с диаметър около 20 см и по 7 се редят една върху друга, като между всяка се маже с меко масло. Всяка от двете купчинки се разточва внимателно на тънка кора с дебелина 2 - 3 см и се нарязва на триъгълници. В основата евентуално им се слага пълнеж и се завиват на кифлички, които се редят в тава, покрита с хартия за печене.
                 Намазват се с размит с капки вода или прясно мляко жълтък и се изпичат в незагрята фурна на 180 градуса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар