koleda

koleda

четвъртък, 30 април 2015 г.

Маслен пай с лимонов крем и ягоди









                    Необходими продукти за масленото тесто:

  • 400 гр. брашно
  • 200 гр. студено масло, нарязано на малки парчета
  • 200 гр. захар
  • 2 яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • настърганата кора на един лимон био
  • 1 чаена лъжица баакпулвер 
     
                  За мармалада от ягоди : 
  • 300 гр. ягоди
  • 100 гр. захар 
  • няколко капки лимонов сок 
  • 1 супена лъжица вода 

                 Рецептата за лимоновия крем тук:


               Брашното се изсипва върху подходящ плод и се оформя на кладенче , в което се слагат останалите продукти и с пръсти енергично се омесва до гладко тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник да се охлади и стегне. 
               Ягодите се нарязват на дребно и в касерола се смесват със захарта, лимоновия сок и водата и се сваряват на слаб огън, разбърквайки често. 
               Охладеното тесто се разделя на две не равни части. По - голямата се разточва и с нея се покриват дъното и до някъде стените на подходяща форма за печене / в случая е с отлепващ се ринг с D 26 см , покрита с хартия за печене/ . Пълни се равномерно с охладените лимонов крем и ягодов мармалад. Покрива се с останалото тесто, разточено и нарязано на ивички или по друг начин.
               Пече се в загрята фурна между 180 - 190 гр. за около 40 - 45 минути. 

вторник, 28 април 2015 г.

Многолистни кифлички без втасване






                 Идеята за тях взех от тук , но моите замесих с прясно, вместо с кисело мляко.
                 Станаха разкошни!


                  Необходими продукти:

  • 600 гр. брашно 
  • 25 гр. прясна мая
  • 150 мл. топла вода
  • 150 мл. топло прясно мялко
  • 1 яйце
  • 3 супени лъжици олио
  • 2 супени лъжици захар
  • 70 гр. меко масло за разточването
  • евентуален пълнеж, който може да бъде сладък или солен / парченца млечен шоколад в моя случай / 

                 Маята се разтваря със захарта в топлите мляко и вода и се изчаква за кратко да се активира, след което се прибавят яйцето, олиото и брашното на части,  омесвайки до много меко , леко лепнещо тесто, което веднага се разделя на 14 равни топчета. Всяко се разточва / помагайки си с брашно/ на кръгла питка с диаметър около 20 см и по 7 се редят една върху друга, като между всяка се маже с меко масло. Всяка от двете купчинки се разточва внимателно на тънка кора с дебелина 2 - 3 см и се нарязва на триъгълници. В основата евентуално им се слага пълнеж и се завиват на кифлички, които се редят в тава, покрита с хартия за печене.
                 Намазват се с размит с капки вода или прясно мляко жълтък и се изпичат в незагрята фурна на 180 градуса. 

понеделник, 27 април 2015 г.

Семифредо с маскарпоне и ягоди







              Необходими продукти:

  •  200 гр. бишкоти савоярди
  • 500 гр. сирене маскарпоне
  • 150 мл. прясна течна сметана или прясно мялко
  • 150 гр. пудра захар 
  • около 500 гр. ягоди 

             
              В купа се смесват сиренето, сметаната / прясното мляко/ и захарта и се разбива с миксера до пухкав, твърд крем. Продълговата форма за печене с размери 30 / 12 и височина 6 см се " облича" отвътре с кухненски фолио или найлон и дъното и краищата й се покриват с бишкоти, потопени за кратко в нектар от пасирани няколко ягоди, разреден с малко прясно мляко / или в прясно изцеден плодов сок, в сока от сиропирани плодове или само в прясно мялко/. Пълни се с половината крем, който се покрива с нарязани ягоди и върху тях се разпределя останалата половина. Отгоре се реди пласт бишкоти и се покрива плътно с найлон.
             Слага се във фризер за около поне 4 часа да се стегне , след което се оставя за около час  да се отпусне, преди да се разреже. 

петък, 24 април 2015 г.

Еклери с яйчено - шоколадов крем










                 Рецептата за тестото е  все все тази , а тази е крема е тук:

                 Този път ги оформих с лъжицата за сладолед :). Идея, която видях в кулинарно предаване скоро и е много добра, понеже става много бързо, оформят се на перфектни топки и най - вече не се налага да се цапа и мие пошът два пъти - първо за тях, че после и за крема :) :).


вторник, 21 април 2015 г.

Лимонов кекс







                Необходими продукти:

  • 300 гр. брашно
  • 3 яйца
  • 300 гр. захар
  • 150 мл. олио
  • сока на два големи и сочни лимона / 150 мл/ , както и кората им 
  • 10 гр. баакпулвер 
         
             
                Яйцата със захарта се разбиват с миксер до светъл и обемен крем. Прибавят се последователно олиото, линовите сок и кора, а накрая и смесените и пресяти брашно и баакпулвер, все разбърквайки с миксера на ниска степен за кратко до гладко.
                Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма за печене и се изпича в загрята фурна между 170 - 180 гр. за около 35 - 40 минути. 
                Най - подходящо би било , като се поохлади, да се смесят 200 гр. пудра захар, 20 гр. разтопено масло и сока на един лимон и с получената лимонова глазура да се залее. По настояване на дъщеря ми в случая , обаче го полях с разтопени на водна баня млечен шоколад, прясно мляко и масло. 

понеделник, 20 април 2015 г.

Пиле със сини сливи по ирански





                 По идея от тук:


                 Необходими продукти:

  • около 1 кг. пилешко месо на порции / бутчета при мен в случая/
  • 250 гр. полу - сушени сини сливи 
  • 4 - 5 картофа
  • 2 - 3 моркова
  • 1 голяма глава лук
  • 2 чаени лъжици куркума
  • 3 супени лъжици доматена салца
  • сока на половин лимон
  • розмарин, дафинов лист, черен пипер, индийско орехче
  • зехтин 

                 В широка тенджера със солидно дъно със зехтин се задушава лукът, добавяйки му куркумата. Месото се измива, подсушава и овкусява. Прибава се към лука и за кратко с дафинов лист и стръкче - две розмарин се изпържва от всички страни. Добавя се доматената салца, а малко след нея и нарязаните картофи и моркови, сливите и лимоновия сок. Обърква се , налива се гореща вода или бульон почти да покрие и се готви под капак на умерен огън, докато се сгъсти и остане на мазнина. 

неделя, 19 април 2015 г.

Студен пай на трохи с маскарпоне и ягоди












                 Идеята да оформя по този интересен начин комбинацията бисквити, маскарпоне и ягоди, а не на обичайния чийзкейк, взех от тук :


                 Необходими продукти :

  • 400 гр. меки бисквити
  • 200 гр. разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 250 гр. сирене маскарпоне 
  • 200 мл. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена сладкарска/ 
  • 100 - 150 гр. пудра захар
  • 200 гр. ягоди 

                 Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло и меда. Обърква се до гладко и почти 2 / 3 от тази смес се изсипва на дъното на форма с отлепваш се ринг / D 24 или D 26, както е в моя случай/, покрита са с хартия за печене. Заравнява се добре с лъжица , като леко се повдига към краищата. Прибира се в хладилник да се охлажда. 
                 Междувременно се приготвя кремът, като се смесват на едно сиренето, сметаната и пудрата захар. Разбиват се с миксер до твърд крем , към който се прибавят нарязаните ягоди и с тях е обърква, след което се разпределя върху поохладената вече бисквитена основа. 
                  Отгоре се поръсва равномерно с останалите трохи и се охлажда за около поне два часа, преди да се разреже. 

петък, 17 април 2015 г.

Ароматна пъстърва на фурна

 




                Необходими продукти:

  • по риба /сьомгова в случая/ на човек / Подносите бяха два, т.е. четири броя пъстърва, понеже сме пет в момента човека с майка ми , която ние на гости, а малката ми дъщеря риба отказва да яде, за съжаление, както и месо, между другото./ 
  • 2 големи глави лук
  • 2 големи моркова
  • 4 скилидки чесън 
  • 4 домата 
  • 2 шепи маслини 
  • 15 - 16 дафинови листа
  • розмарин
  • зехтин

                Почистената риба се измива, подсушава и посолява отвън и отвътре. Всяка се напълва  с по два дафинови листа , нарязана на едро скилидка чесън и розмарин. Отгоре се поливат хубаво със зехтин и покриват с още дафинови листа и резенчета домат.  В тавата около тях се разпределят маслините и нарязаните на едро лук, моркови и домати. Поръсва се допълнително с розмарин. Налива се малка чаша вода. 
               Пекат се, докато водата изври, останат на мазнина и се запекат видимо добре отгоре. 

четвъртък, 16 април 2015 г.

Заек в гювеч





               Необходими продукти:

  • 1 заек, нарязан на порции 
  • 1 чаша бяло вино
  • зехтин
  • 3 - 4 супени лъжици доматена салца
  • 3 - 4 глави лук
  • 4 - 5 скилидки чесън 
  • 2 - 3 моркова
  • 2 - 3 шепи маслини
  • 10 дафинови листа
  • розмарин, черен пипер, индийско орехче

              Порциите месо се овкусяват и редят на дъното на гювеча. Отгоре се покриват с нарязаните на едро лук и моркови, целите скилидки чесън, маслините и накрая с дафиновите листа. Прибавя се доматената салца и се полива с виното. Наливат се около 2 чаши гореща вода и се покрива с капака. Пече се около 2 часа на 200 градуса, след което се отхлупва и доопича така за около още половин час. 

Терин с гриловани патладжани и рикота








                Необходими продукти:

  • 3 средно големи патладжана
  • 500 гр. сирене рикота
  • 3 супени лъжици настърган пармезан / може и без него/ 
  • 3 яйца
  • 2 скилидки чесън 
  • зехтин
  • черен пипер

                Патладжаните се нарязват на филиики по дължина и ако са горчив сорт, се посоляват и оставят да се отцедят от горчивината , след което се изплакват и подсушават / Тук тези , които купувам са все сладки и тази стъпка си я спестявам./ . Намазват се със зехтин и се гриловат. 
                 В купа се смесват сирената,яйцата, пресованите скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус. Обърква се. 
                 Дъното и стените на тясна и продълговата форма за печене се покрива с патладжаните, като една част от дължината им трябва да излиза от формата , а и няколко от тях се заделят. Изсипва се половината смес, а върху нея се реди плас от заделените филиики, който пък се покрива с останалата смес. Накрая се прибират краищата на патладжаните , така че да покрият добре и се запича.
                  Като се поохлади, се обръща върху подходящ поднос.
                 

вторник, 14 април 2015 г.

Козуначени плитки с плънка









                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 12, 5 гр. прясна мая
  • 3 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/ 
  • 1 супена лъжица захар или мед / за маята/ 
  • 70 мл. олио или 80 гр. разтопено масло
  • 80 гр. захар / би могло да се увеличи до 100 гр./ 
  • 1 пакетче ванилия
  • настъргана портокалова или лимонова кора / био/ 
  • пълнеж според предпочитанията / единият е с ягодов конфитюр ,на другият с начупен млечен шоколад/ 

          
                Маята със захарта / меда/ се разтваря в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Прибавят се останалите съставки и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                Втасало тестото се разделя на шест равни части, всяка от които се оформя на фитил, който леко се разтила / разточва / и в средата по цялата дължина му се слага от пълнежа. Затваря се прегръщайки и поприщипвайки двете страни. По три се оплитат на две плитки, които се разполагат в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасват, докато се пооголемят, след което се намазват с отделения жълтък, размит с капки прясно мляко или олио и се пекат в незагрята фурна от 160 градуса и постепенно увеличавайки до 180 градуса. 

Пилешки гърди в сос от броколи и сметана на тиган




   
                    Необходими продукти:

  • около 400 гр. пилешки гърди
  • 1 букет броколи
  • 1 - 2 моркова
  • 1 - 2 скилидки чесън 
  • 100 гр. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена готварска/ 
  • 1 чаша бяло вино
  • брашно или чаревично нишесте
  • 30 гр. масло
  • настърган пармезан 

                    Гърдите се измиват, подсушават и нарязват първо по дължина, а след това напречно  на ивички. Посоляват се и се овалват в брашно или чаревично нишесте. В широк тиган се загрява маслото с чесъна и в него за кратко се изпържва месото от двете страни. Редуцира се с бялото вино и като поизкипи се прибавят морковите / аз ги настъргвам/ и броколите, начупени на розички и предварително бланширани за не повече от пет минути във вряща подсолена вода. Задушава се за много кратко и се налива сметаната. Обърква се и като се сгъсти, се отстранява от котлона. По желание се поръсва с настърган пармезан. 

понеделник, 13 април 2015 г.

Шоколадов кекс яйчено - шоколадов крем и шоколадова глазура






               Кексът е по тази рецепта , единствено намалих количеството на какаото на 30 гр. и му добавих настърганата кора на един портокал био.
   
                За крема:

  • 250 мл. прясно мялко
  • 3 жълтъка
  • 20 гр. царевично нишесте 
  • 70 гр. захар
  • 200 гр. млечен шоколад
  • половината кора на един портокал био           
               В малка тенджерка се смесват жълтъците и захарта и се разбиват с тел. Добавя се нишестето и се обърква до гладко. Прибавя се настърганата портокалова кора и се разрежда с прясното мялко. Слага се на котлона да заври, докато се сгъсти, след което се отстранява и се добавя начупеният шоколад. Бърка се, докато той се разтвори, т.е. до гладък крем, който се покрива в непосредствен допир с кухненски найлон и се оставя да се охлади. 

                За глазурата: 
  • 150 гр. млечен шоколад / или натурален , разбира се, но вкъщи отказват вече заливка или крем с него, защото твърдят , че не им е достатъчно сладко и им горчи :)/ 
  • 20 гр. масло
  • 5 супени лъжици прясно мялко 
               Съставките се смесват и се разтопява на водна баня.

               Охладеният кекс се разрязва и между получените двата блата се слага кремът.
               Залива се с глазурата. 

четвъртък, 9 април 2015 г.

Студен ягодов чийзкейк











                Необходими продукти:

           За основата:
  • 300 гр. меки бисквити
  • 150 гр.разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • евентуално горчиво какао/ аз - винаги/ 
             За чийз блата:
  • 500 гр. сирене рикота / До сега все го правих само със сирене " Филаделфия". Миналата седмица , обаче опитах и с маскарпоне // лимоновия// и понеже ми хареса , реших този да е с рикота. Е, най ми допадна така, понеже тя придава най - чийз вкус , според мен :)./ 
  • 100 гр. сирене " Филаделфия" / имах отворена кутийка и го сложих, за да го оползотворя; рикотата е напълно достатъчна /
  • 300 мл. прясна течна животинска сметана
  • 200 гр. пудра захар
  • 6 гр. желатин на чистчета / 3 бр./
             За ягодовата глазура: 
  • 300 гр. ягоди
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици вода 
  • 4 гр. желатин при желание да бъде желирана /В случая сложих само 2 гр. , понеже не ми достигна. В последния момент видях, че ми е останало само едно листче, а си мислех, че са повече. Та не можа с толкова само да ми се желира, както в момента го исках, но пък то съвсем не е и задължително да е , дори умишлено желатинът може да се избегне./ 


                     Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, меда и горчивото какао/ евентуално/. Обърква се добре и се прехвърля на дъното на форма с отлепващ се ринг / D 26 см/. Заглажда се и се прибира в хладилник да се стегне.
                    В купа се смесват сирената с пудрата захар и се обърква до гладко. Отделно се разбива сметаната , като около 100 мл. от нея се заделят, затоплят и в тях се разтваря желатинът, предварително накиснат за около 10 минути в студена вода и изтискан. Всичко се смесва и обърква до гладък крем, който се разпределя равномерно върху бисквитената основа. Отново се прибира в хладилник да се стегне.
                    Ягодите се нарязват на малки парчета и в касерола се смесват със захарта и водата. Варят се около 10 минути, след което се пасират. Добавя им се желатинът / евентуално/ , накиснат предварително за 10 минути в студена вода и изтискан и се обърква, за да се разтвори. Когато се поохлади се изсипва върху чийз крема. Слага се в хладилник да се стегне преди да се разреже. 

сряда, 8 април 2015 г.

Бриоши / козуначета/ с кисело мляко







                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 12,5 гр. прясна мая
  • 150 гр. кисело мляко 
  • 100 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
  • 70 гр. разтопено масло или 60 мл. олио 
  • 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./ 
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • половината кора на един портокал био
  • евентуален пълнеж / В моя случай са парченца шоколад от великденски шоколадови яйца , който вкъщи в момента е в килограми след отминалия тук / Италия/ Великден./ 

                  Маята се разтваря с една супена лъжица захар или мед в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                  Втасалото тесто се разделя на равни части / в моя случай са девет/,  които се оформят в желаната бриош форма / или се оформя// оплита// един единствен бриош // козунак/// с евентуалния пълнеж. / Тези разточих на дълги и тесни кори. Сложих им пълнежа по цялата дължина и захванах краищата. Издължих с пръсти, прегърнах на две, усуках и накрая завих на охлюв. / 
                   Редят се в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасат, след което се намазват с жълтъка, размит с капки прясно мляко, вода или олио и поръсват с кристална, гранулирана захар...или друго по желание и се изпичат в незагрята фурна на 180 , а към края и на 190 градуса. 

събота, 4 април 2015 г.

Панирано свинско каре на фурна



     


                  По рецепта на Нина Илиева - приятел на блога, която тя сподели за пилешко месо / бутчета/ , но аз опитах със свинско, макар че и с пилешко ще, понеже ми хареса.

                  Около 600 - 700 гр. свинско филе се нарязва на тънки карета, които се измиват, подсушават и начукват. После се потапят в мокра панировка , приготвена от два разбити белтъка, 300 гр. кисело мляко , 2 супени лъжици лимонов сок и сол. Така престояват около 2 - 3 часа , след което се овалват в суха панинировка от 10 супени лъжици брашно, 3 супени лужици чаревичен грис, сол и други подправки на вкус / в случая - лютив червен пипер и риган/. Редят се в тава, покрита с хартия за печене и леко намазана със зехтин, а и се поливат нежно с него. Пекат се до готовност.

               

петък, 3 април 2015 г.

Студен лимонов чийзкейк









                      Необходими продукти:

  • 300 гр. меки бисквити
  • 150 гр. разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • евентуално малко горчиво какао
  • 500 гр. сирене маскарпоне / В случая е с него за разнообразие, но обикновено правя чийзкейка със сирене " Филаделфия". Хареса ми и така, дори следващия път ще опитам и с рикота - половината количество./ 
  • 300 мл. прясна течна животинска сметана / Тя е неподсладена./ 
  • 200 гр. пудра захар
  • сока и кората на един лимон био
  • 6 гр. желатин на листчета
            За глазурата / може и без нея/: 
  • 100 гр. захар
  • 200 мл. вода
  • 2 по - скоро с куп чаени лъжички натурално царевично нишесте 
  • сока и кората на един лимон био 


                     Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, меда и евентуално горчиво какао / Основата на чийзкейка я предпочитам какаова и винаги й добавям , ако бисквитите не са какаови, щедро количество горчиво какао. В случая също сложих, но този път по - дискретно./ . Обърква се добре и се прехвърля на дъното на форма с отлепящ се ринг / D 26 см/. Заравнява се и се прибира в хладилник. 
                    В купа се смесват сиренето, пудрата захар, настърганата кора и сока на лимона. Обърква се до гладък крем. Отделно се разбиват 200 мл. от сметаната, а останалите 100 мл. се загряват на котлона и в тях се разтваря желатинът, предварително накиснат с студена вода за около 10 минути. Всичко се смесва , обърква се до гладко и полученият крем се се разпределя равномерно върху бисквитения блат. Прибира се в хладилник, докато се стегне. 
                    Чийзкекът е готов за консумация / завършен/ и в този вид и аз обикновено спирам до тук, но този път реших да го покрия с глазура / желатин /. За него в малка касерола се смесват захарта, нишестето, настърганата кора и сокаът на лимона и водата. Обърква се и се вари за кратко до сгъстяване, все разбърквайки. Охлажда се и с него се покрива десертът. Разрязва се веднага или се слага отново за известно време в хладилник, преди да се сервира.