koleda

koleda

неделя, 19 април 2015 г.

Студен пай на трохи с маскарпоне и ягоди












                 Идеята да оформя по този интересен начин комбинацията бисквити, маскарпоне и ягоди, а не на обичайния чийзкейк, взех от тук :


                 Необходими продукти :

  • 400 гр. меки бисквити
  • 200 гр. разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 250 гр. сирене маскарпоне 
  • 200 мл. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена сладкарска/ 
  • 100 - 150 гр. пудра захар
  • 200 гр. ягоди 

                 Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло и меда. Обърква се до гладко и почти 2 / 3 от тази смес се изсипва на дъното на форма с отлепваш се ринг / D 24 или D 26, както е в моя случай/, покрита са с хартия за печене. Заравнява се добре с лъжица , като леко се повдига към краищата. Прибира се в хладилник да се охлажда. 
                 Междувременно се приготвя кремът, като се смесват на едно сиренето, сметаната и пудрата захар. Разбиват се с миксер до твърд крем , към който се прибавят нарязаните ягоди и с тях е обърква, след което се разпределя върху поохладената вече бисквитена основа. 
                  Отгоре се поръсва равномерно с останалите трохи и се охлажда за около поне два часа, преди да се разреже. 

5 коментара:

  1. Ники, много оригинално и интересно предложение. Непременно ще се приготви в бизките дни и си представям реакцията на малките като видят десерта :) Презентацията ти е шедьовър. Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иве!
      Много е свеж и приятен, а мързелив :) !
      Тук, в Италиански е голям хит в момента :).

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  2. Какво е при нас, животинската сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Животинската сметана, независимо от местоположениетно , си е все животинска, т.е. не от растителен , а животински произход / от краве мляко/. Това, което единствено ме съмнява, е че в България в този й вид - прясна, а не трайно консервирана, може и да я няма и затова посочвам винаги като алтернатива обикновената сладкарска.

      Изтриване