Ммм, чудна просто! Любима отдавна на по - голямата ми дъщеря, превърна се в любима и на нас останалите с това мое изпълнение, хм...;).
Така, за точната бройка от двадесет и седем мини пица с диаметър около дванадесет сантиметра употребих:
- 800 гр. брашно
- 12 гр. пряснс мая
- 400 мл. хладка вода
- 6 супени лъжици зехтин
- 1 равна лъжица захар
- 1 равна лъжица сол
За плънката:
- 400 гр. доматена салца
- 100 гр. маслини
- 1 главичка лук
- босилек
- зехтин
- 160 гр. риба тон от консерва
- моцарела
Ето как ги приготвих:
Мята и захарта разтворих в хладката вода и малко след това добавих солта и зехтина. Разбъркаха с пръсти, за да се разтвори добре и солта и накрая добавих постепено брашното , омесвайки. Готовото гладко тесто покрих с кърпа и оставих да почива и втасва , докато се удвои.
През това време в малко зехтин позадуших ситно нарязания лук , след което добавих доматената салца. Посолих и оставих за около 10 минути да се позгъсти. Почти накрая добавих нарязаните маслини и босилека / замразен , че не разполагах с пресен на момента/.
Удвоилото се тесто разточих на тънка кора, от която изрязах нашите минита. С помоща на четка ги намазах със зехтин, сложих им от сосчето, по малко от натрошената риба тон и по парченце моцарела. Оставих ги да почиват така за около час преди да ги изпека.
Пеках в загрята фурна на 190 - 200 гр. до готовност и същата вечер забравих, че съм на диета;).
Това, което написах като последно, ми напомни за големия италиански актьор Алберто Сорди...Та на въпрос, зададен от журналистка :" Господин Сорди, мислите ли понякога за смърта?" Той отговаря :" Да, мисля, разбира се, но никога докато се храня!"...;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар