koleda

koleda

понеделник, 10 юни 2013 г.

Мини пица със средиземноморски сос и риба тон




                Ммм, чудна просто! Любима отдавна на по - голямата ми дъщеря, превърна се в  любима и на нас останалите с това мое изпълнение, хм...;).
                Така, за точната бройка от двадесет и седем мини пица с диаметър около дванадесет сантиметра употребих:


  • 800 гр. брашно
  • 12 гр. пряснс мая 
  • 400 мл. хладка вода
  • 6 супени лъжици зехтин
  • 1 равна лъжица захар
  • 1 равна лъжица сол
               За плънката: 

  • 400 гр. доматена салца
  • 100 гр. маслини
  • 1 главичка лук
  • босилек
  • зехтин
  • 160 гр. риба тон от консерва
  • моцарела 

             Ето как ги приготвих:

             Мята и захарта разтворих в хладката вода и малко след това добавих солта и зехтина. Разбъркаха с пръсти, за да се разтвори добре и солта и накрая добавих постепено брашното , омесвайки. Готовото гладко тесто покрих с кърпа и оставих да почива и втасва , докато се удвои. 
            През това време в малко зехтин позадуших ситно нарязания лук , след което добавих доматената салца. Посолих и  оставих за около 10 минути  да се позгъсти. Почти накрая добавих нарязаните маслини и босилека / замразен , че не разполагах с пресен на момента/. 
           Удвоилото се тесто разточих на тънка кора, от която изрязах нашите минита. С помоща на четка ги намазах със зехтин, сложих им от сосчето, по малко от натрошената риба тон и по парченце моцарела. Оставих ги да почиват така за около час преди да ги изпека. 
           Пеках в загрята фурна на 190 - 200 гр. до готовност и същата вечер забравих, че съм на диета;). 
           Това, което написах като последно, ми напомни за големия италиански актьор Алберто Сорди...Та на въпрос, зададен от журналистка :" Господин Сорди, мислите ли понякога за смърта?" Той отговаря :" Да, мисля, разбира се, но никога докато се храня!"...;)





Няма коментари:

Публикуване на коментар