koleda

koleda

петък, 7 юни 2013 г.

Маслен пай с конфитюр от горски плодове


                              

              Той е най - високо оцененият сладкиш от моето семейство! Ммм, които са пропуснали , трябва на всяка цена да наваксат и да да му усетят аромата и вкуса...Вкъщи той е неделно - следобедният, ноо се случва често да ми го извикват на бис и в делничните дни;). Лесен, експресен, докато го замесите и вече му усещате аромата, чакайки го да поизстине...;). Да, силата му е във вкуса и съдържанието - той не залага на вида!
              И така, много лесната му за изпълнение рецепта:

              Необходими продукти:
  • 350 гр. бяло брашно 
  • 150 гр. не меко масло
  • 120 гр. захар
  • 1 яйце и един жълтък / все за тестото/ 
  • кората на 1 лимон
  • 1 лъжичка баакпулвер 
  • за намазване - 350 гр. конфитюр / в този случай - от горски плодове/

               Приготвяне:

               С посочените продукти  замесваме  енергично меко и сравнително гладко тесто, което оставяме в хладилника за около час, за да се стегне.  
               Изтекло това време, го разделяме на две части и по - голямата от тях разточваме внимателно на кръгла кора, с диаметър малко повечко от този на тавичката, в която ще печем и която е с незалепващо покритие.  Ако го чувстваме твърде меко, си помагаме с брашно. 
                С разточената кора покриваме тавичката, с пръсти притискаме добре и изрязваме излишната част.
                Надупчваме с виличка, за да не се деформира при печенето и разпределяме равномерно конфитюра. 
                Сега разточване и по - малката част от тестото и декориране / покриваме / сладкиша.
                              




                Печем в загрята фурна на 180 гр. до готовност.
                Нямаме търпение да изстине и го започваме толъл;). 




И отново пай, и отново...: 












               Ами, с кратки паузи поне веднъж седмично-;):






Този пък е особено специален - с българско домашно сладко от дюли..., нооо в еуфорията пропуснах да го снимам готов: 


Ново петъчно попълнение: 




1 коментар: