koleda

koleda

вторник, 4 юни 2013 г.

Почерпка за петия рожден ден на Федерика

 

            Ето, отделям време да почерпя и тук за петия рожден ден на по - малката ми дъщеря Федерика. Сладка е почерпката, а темата са любимите маргарити...
            Не го мислих много, много вкуса на тортата и въпреки всичко това , което измислих , се оказа много добро попадение.
            Сега описвам;):
            За основа избрах пандишпан без набухвател,  който приготвих по рецепта на една много талантлива кулинарка - Лучия Амброзио.

             И така, необходимите продукти за него / форма с диаметър от 26 см./:
  • 6 яйца / Изключително на стайна температура!/
  • 90 гр. бяло брашно
  • 90 гр. картофено брашно / fecola di patate/ или царевично нишесте 
  • 180 гр. захар
  • щипка сол
  • аромат / при мен - ампула ванилия/
             Приготвяне:
   
             Яйцата, захарта и солта разбиват с миксер в продължение на около 20 минути. Идеята е , сместа да е така гъста, че да може да се пишат буквички с нея, които да не се заличават веднага. По време на разбиването се добавя и ароматът. След това постепено, а не наведнъж, се добавят брашната / пресяти/ ,  разбърквайки с дървена лъжица или още по - добре с телта за разбъркване много внимателно с движения отгоре надолу. Готовата смес се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене, като се прави от краищата към средата, за да се избегне ефекта " вулкан " в центъра при печенето.
             Пече се в добре загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути. Ако фурната е с вентилатор са достатъчни 160 гр. и около 30 минути. Изпечен е хубаво да се остави да се охлади във фурната, леко отворена. 
             Охладения пандишпан аз разрязах на три диска/ блата/, които напоих със ананасов
сироп / натурален сок , разреден с вода/ .
             За намазване между блатовете избрах крем ганаш с бял шоколад, като избрах неговия най - популярен и лесен вариант. За него са необходими 200 гр. прясна сметана и 200 гр. качествен бял шоколад. Приготвя се по следния начин: 
              Сметаната се затопля на слаб огън , след което се отстранява от котлона. Към нея се добавя шоколада, начупен на блокчета и се разбърква до пълното му разтопяване. Изчаква се да се охлади добре / около 30 минути/ и се разбива с миксер. За да се сгъсти, са необходими около 15 минути.
              Преди да покрия тортата със захарното тесто , за да я изравня, намазах с маслен крем /разбити 250 гр. студено масло, 200 гр. пудра захар, 3 лъжички прясна сметана и кората на половин лимон/.
              Покрих и декорирах с готово захарно тесто, което оцветих и изрязах във формата на
любимите маргаритки.


              Тортата беше акомпанирана от мъфини с вкус на ананас...

               ...и какаови с майонеза ;).

               Тях ще описвам някой друг път , понеже си г правя често...

             

       



Няма коментари:

Публикуване на коментар