koleda

koleda

сряда, 15 януари 2014 г.

Крем шантили с портокал ала тирамису




             Отново тръгвам с идеята да правя нещо , подготвям част от нещата и се отказвам... Забърквам пухкав крем за торта и решавам, че нямам нужда сега от тази занимавка...-;). Така или иначе обаче, десертът е осигурен - маскирал се като тирамису крем Шантили с портокал! -;))

              И така, за този импровизиран десерт са необходими:
             
              За крема Шантили:

  • 500 мл. прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 120 гр. захар
  • 60 гр. брашно или царевично нишесте 
  • настърганата кора на един портокал био
  • пакетче ванилия 
  • 200 мл. прясна животинска течна сметана/ при липса - обикновена сладкарска подсладена, но тогава се намалява посоченото количеството на захарта, за да не стане прекалено сладък крема/ 
              И още: 
  • бишкоти савоярди 
  • сока на един голям портокал био и пол. му кора / по желание за декорация/ 
  • филирани бадеми
       
            Начин на приготвяне: 

            В купа с тел се разбиват жълтъжите със захарта. Добавят  настърганата портокалова кора и брашното/ нишестето/. Обърква се и се разрежда с прясното мляко. Изсипва се в подходяща тенджерка и се слага на котлона да се сгъсти при непрекъснато бъркане. Отстранява се, прехвърля се в купа и се покрива при непосредствен допир с кухненски найлон и се охлажда много добре.Отделно се разбива сметаната и се добавя към вече изстиналия перфектно крем. Обърква се с помоща на дървена лъжица много внимателно с движения отдолу нагоре, за да се получи пухкав и обемен крем.
           Декорира се в чаша  с бишкотите, потопени в портокаловия сок и се поръсва с филираните бадеми и настъргана на по - едро портокалова кора.
            
           
            


Няма коментари:

Публикуване на коментар