koleda

koleda

петък, 21 март 2014 г.

Сладки сухарчета / кантучи/

               Кантучи или кантучини са сладки сухарчета с бадеми, по произход от област Тоскана / Средна Италия/. По традиция се подаряват на Коледа с осветено вино.
               С малки изключения рецептата за класическите / тези/  е универсална.

                Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 3 големи яйца + 1 жълтък по желание за намазване
  • 250 гр. захар
  • половин пакетче баакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • 200 гр. бадеми

               Начин на приготвяне: 

               Най - лесният начин да се замесят е на ръка, като в купа се смесват брашното, баакпулвера, ванилията и захарта, след което се добавят и разбитите с тел яйца. Омесвайки се получава сравнително твърдо тесто , към което се прибавят накрая и бадемите.
               Преди известно време обаче, гледах видео, в което професионалист сладкар показва как той ги приготвя и следвам него, защото по този начин стават много по- хубави на външен вид, а дори и на вкус-;). И така:
               Яйцата и захарта се разбиват с миксер . В купа се смесват брашното, баакпулвера и ванилията. Прибавят се към разбитите яйца и се обърква със спираловидните  бъркалки на миксера за тежко тесто. Добавят се бадемите и с тях на ръка или с лъжица се омесва / обърква/ .

            Полученото тесто се прехвърля върху набрашнен плод и се разделя на две части, които помагайки си с брашно, понеже тестото е лепкаво, се оформят на цилиндри. Мажат се с размит жълтък и се пекат в предварително загрята фурна на 180 гр. за около 25 - 30 минути.             Не съвсем горещи, но и още топли се нарязват на филийки дебелина 1 - 1, 5 см ,
                             


които се запичат / изсушават/отново на 180 гр. за около 10 - 15 минути.
                        
               
                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар