koleda

koleda

четвъртък, 27 март 2014 г.

Сладкиш "Негреса"




           По рецепта на Марияна Стоева  от Варна, моя добра виртуална приятелка-;).


           Необходими продукти:
   
           За блата:

  • 2 ч.чаши брашно
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч. чаша захар
  • 1 / 2 ч. чаша олио
  • 1 равна супена лъжица сода за хляб
  • 2 чаени лъжици канела
  • 3 чаени лъжици горчиво какао
          За сиропа: 
  • 1 ч. чаша вода
  • 1 / 2 ч. чаша захар
          За масления крем:
  • 200 гр. масло на стайна температура
  • 1 ч. чаша пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 пакетче ванилия / пол. ампула портокалова есенция аз/
          За крокана: 
  • 1 ч. чаша захар
  • около 100 гр. орехови ядки

          Начин на приготвяне:


          В купа се смесват киселото мляко, олиото и захарта. В друг съд се смесват брашното, содата, канелата и какаото и се прехвърлят при течната смес. Разбива се с миксер и се прехвърля в намаслена и набрашнена тава. Пече се  в загрята фурна на 220 гр. за около 20 минути.
          Ред е на сиропа. Изчаква се само да заври и когато изстине с него се залива изстиналия също блат.
           Сега се разбиват добре с миксер съставките за крема и готов с него се намазва отгоре сиропирания блат.
          В съд с няколко лъжички захар се карамелизира захарта за крокана. Добавят се орехите и се изсипва върху хартия за печене. Като изстине се смила на брашно в блендера или се счуква в хаванче и с него се поръсва сладкиша. / Аз добавих още щедро количесво смлени орехи. /
           










Няма коментари:

Публикуване на коментар