koleda

koleda

вторник, 1 октомври 2013 г.

Милфьой с крем Шантили




               И така, ето един много лесен и вкусен вариант на милфьой. Лесна е, защото в случая е с готово бутер тесто. Така го усетих, че нямам желание този път да си меся домашно, макар да съм му голяма майсторка и на него, ееех -;)))) . Бързо пояснявам,  дозата по настояване на съпруга ми е двойна - с четири блата и двойно количество на крема. Тортата е по - елегантна , ако е по - ниска и с не до там щедро количество крем, но пък не така фантастично - кремозно - завладяващо вкусна/ е, това ще си решите вие/ -;).

               За да си я приготвите, ще са ви необходими:

  • готово бутер тесто / в моя случай беше правоъгълно, което очертах и изрязах на четири диска//кръгли блатове//
  • 1 литър прясно мляко
  • 5 жълтъка
  • 250 гр. захар
  • 120 гр. брашно или нишесте
  • 300 мл. прясна течна животинска сметана или обикновена сладкарска
  • кората на един лимон
  • ампула течна ванилия
              

             Приготвяте я по следния начин:


             Оформените кръгли листа бутер тесто, както са си върху хартията за печене, надупчвате добре с вилица и изпичате по за около 10 минути/ също и изрезките/.
             Сместа за крема приготвяте в подходяща купа или направо в тенджерката , в която ще го варите , като първо разбивате жълтъците със захарта, след това добавяте брашното и на края на струйка млякото и аромата.
             Варите на слаб огън, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркате, разбира се.
             Оставяте да се охлади добре, покрит плътно с кухненски найлон , за да не образува плътна кора на повърхността при изстиването.
             Разбивате сметаната и я прибавяте към добре охладения крем.
             Разбърквате с помоща на дървена лъжица много внимателно, с леки движения отдолу нагоре.

             В поднос започвате да редувате блатовете с крема , като завършвате с блат, който поръсвате с пудра захар.
             Изрезките от тестото начупвате на едри трохи и с тях покривате в страни тортата.
             Това е...Пробвайте, ако решите!
           






           
            А с тези мини милефолие по тази ми рецепта ме изненада моята приятелка Златка Кирякова и просто не се стърпях да ги публикувам и тук:

           
           

3 коментара:

  1. Страхотна! При първия специален повод ще се пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. И после ще публикуваме резултата тук, ако не възразяваш, Мария-;).

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, кремът за какъв диаметър блатове е достатъчен? Нямам представа каква големина дискове да изрежа от бутертестото..

    ОтговорИзтриване