Арабската тема беше на дневен ред на вечеря снощи у нас-;),. Е, не завършено меню от А до Я/ вероятно при следващ път и така, впредвид как добре се прие.../ , а емблематичните хляб и хумус-;). Беше по - скоро загатване, за да видя как ще се приеме иии хляба специално ще меся и днес - извикан е на бис/ поне за едно известно време - той ще е -;)/ . Децата, както се изразиха и те , ги впечатли това, че е само коричка/ без мека част/-;). Арабският хляб е този, който вероятно се приготвя най- лесно и бързо. Рецептата за наго научих от госпожа Елена Томази Трад / италианка , живееща в Бахрейн//Обединените арабските емирства///, а тази за хумуса си е моя интерпретация на оригиналната такава.
И така, за хляба са нужни:
- 200 гр. бяло брашно и още мъничко ще е нужно за доомесване
- 120 мл. хладка вода
- прясна мая 7- 8 гр.
- 1 лъжичка захар
- 1 лъжичка сол
Начин на приготвяне:
В хладката вода разтваряме маята и захарта и изчакваме, докато шупне. Добавяме брашното и замесваме, като солта добавяме накрая. Готовото тесто оставяме да втасва/ да се удвои/ , след което разделяме на четири питки, които разточваме на кръгли кори с дебелина около половин сантиметър. Редим ги в тавичката , в която ще ги печем и така ги изчакваме да повтасат / около половин час, не повече/ .
Г - жа Трад не пояснява на колко градуса пече , а и според нея ще са нужни само от шест до осем минути. Та моите пекох в загрята фурна на 200 гр. за повечко минути, докато се надигнат/ надуят / и предобият лек загар.
Продуктите за хумуса сега :
- 200 гр. нахут
- 2 скилидки чесън
- 1 лъжичка кимион
- зехтин/ вероятно 4 - 5 лъжици/
- сол на вкус
Приготвям го по следния начин:
Накисвам нахута от вечерта, като слагам и лъжичка сода бикарбонат . Сварявам го / около час/ и заделям от водата, в която е врял. Пасирам го с чесъна, кимиона, зехтина и солта. Трябва да стане кремообразно, ако ли не , добавям от водичката , ви която е врял. При сервирането го гарниран с нарязани на дребно люти чушлета и зехтин, като може и с червен пипер и зрънца нахут / както правят арабите/ -;).
Накисвам нахута от вечерта, като слагам и лъжичка сода бикарбонат . Сварявам го / около час/ и заделям от водата, в която е врял. Пасирам го с чесъна, кимиона, зехтина и солта. Трябва да стане кремообразно, ако ли не , добавям от водичката , ви която е врял. При сервирането го гарниран с нарязани на дребно люти чушлета и зехтин, като може и с червен пипер и зрънца нахут / както правят арабите/ -;).
Обичам арабски хляб, а този изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеХумусът е един от любимите ми дипове :)
При мен е с добавен сусамов тахан!
Поздрави !
Привет! Да, зная по оригинална рецепта, че е, но аз не разполагам с такъв тук и затова така...Благодаря отново!
ОтговорИзтриванеСупер !!! В къщи арабската кухня е на почит ... Колкото до хумуса, колкото хора знам, толкова рецепти за него :-)
ОтговорИзтриванеНики, у нас арабският хляб конкретно е на голяма почит - най - любим е станал на децата, наред с пълнозърнестия-;). Поздрави!
ОтговорИзтриване