koleda

koleda

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Маслен пай с рикота крем и конфитюр от ягоди




              Независимо че си го наричам маслен пай, този сладкиш е по - точно нещо средно между пай и чийзкейк. Често правен и много обичан от италианците , заради семплостта и приятния вкус, наречен също  от тях " Тортата на баба" / " La torta della nonna"-;).
               И така, нужните продукти за него:
       
               За масленото тесто:

  • 350 гр. брашно
  • 150 гр. масло
  • 120 гр. захар
  • щипка сол
  • 1 яйце и 1 жълтък / ако са малки яйцата и 2 жълтъка/ 
  • половин пакетче баакпулвер 
  • 1 пакетче ванилия 
               За пълнежа: 

  • 500 гр. рикота / пасирана извара/
  • 150 гр. пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 пакетче ванилия
  • 350 гр. конфитюр от ягоди


              Начин на приготвяне:


              От посочените продукти направо върху работния плод замесваме с ръце меко и гладко тесто , което увиваме в найлон и оставяме в хладилника за 1 един час, за да се стегне.
              Приготвяме си крема от рикота, обърквайки с вилица продуктите за него. 
              Готовото охладено тесто разделяме на две части - едната по - голяма от другата, като по - голямата разточваме на внимателно на кръгла кора, помагайки си с брашно, а за още по -
голямо улеснение и между два листа хартия за печене/ трябва да е с диаметър малко по голям от този на тавичката, в която ще печем/. 
               Разточената кора разполагаме в в тавичката , като излишното тесто изрязваме с нож и притискаме краищата. 
               Сега мажем с конфитюра и върху него разполагаме равномерно крема.
               Другата част, която бяхме заделили от тестото, разточваме и режем на лентички или други форми, с които покриваме сладкиша.


               Печем на 170 гр. за около 30 - 40 минути. 
              
             

Няма коментари:

Публикуване на коментар