Независимо че си го наричам маслен пай, този сладкиш е по - точно нещо средно между пай и чийзкейк. Често правен и много обичан от италианците , заради семплостта и приятния вкус, наречен също от тях " Тортата на баба" / " La torta della nonna"-;).
И така, нужните продукти за него:
За масленото тесто:
- 350 гр. брашно
- 150 гр. масло
- 120 гр. захар
- щипка сол
- 1 яйце и 1 жълтък / ако са малки яйцата и 2 жълтъка/
- половин пакетче баакпулвер
- 1 пакетче ванилия
За пълнежа:
- 500 гр. рикота / пасирана извара/
- 150 гр. пудра захар
- 1 яйце
- 1 пакетче ванилия
- 350 гр. конфитюр от ягоди
Начин на приготвяне:
От посочените продукти направо върху работния плод замесваме с ръце меко и гладко тесто , което увиваме в найлон и оставяме в хладилника за 1 един час, за да се стегне.
Приготвяме си крема от рикота, обърквайки с вилица продуктите за него.
Готовото охладено тесто разделяме на две части - едната по - голяма от другата, като по - голямата разточваме на внимателно на кръгла кора, помагайки си с брашно, а за още по -
голямо улеснение и между два листа хартия за печене/ трябва да е с диаметър малко по голям от този на тавичката, в която ще печем/.
голямо улеснение и между два листа хартия за печене/ трябва да е с диаметър малко по голям от този на тавичката, в която ще печем/.
Разточената кора разполагаме в в тавичката , като излишното тесто изрязваме с нож и притискаме краищата.
Сега мажем с конфитюра и върху него разполагаме равномерно крема.
Другата част, която бяхме заделили от тестото, разточваме и режем на лентички или други форми, с които покриваме сладкиша.
Печем на 170 гр. за около 30 - 40 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар