koleda

koleda

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Понички

   
         

            Наред с кроасаните и бриошите ето на вашето внимание друга любима закуска вкъщи. Аз си ги наричам понички, а на вас, както ви харесва повече -donuts,graffe,krapfen.../последното  ще е най - коректно, понеже са австрийски по произход/-;). Рецептата ми за тях е много лесна и сполучлива. Опитайте и няма да съжалявате!
           
            Нужни са:

  • 500 гр. бяло брашно / при мен е висококачественото Манитоба, за България екстра на София Мел поне / и още за доомесване
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 12 гр. свежа мая
  • 1 яйце
  • 50 гр. меко масло
  • 40 мл. олио
  • 50 гр. захар и още за овалване
  • 1 лъжичка мед
  • щипка сол
  • прахче ванилия
         
           Начин на приготвяне:

           В топлото прясно мляко разтворете маята с меда и изчакайте за кратко да шупне. Добавете останалите продукти и брашното постепено , първо разбърквайки енергично с пръсти и после омесвайки до мекичко, пухкаво и еластично тесто. Ако пък месите с машина, маслото сложете на части накрая,  след като всички останали продукти са вече замесени. Готово го покрийте и го оставете да втасва , докато се удвои. Разточете го на кора с дебелина около 8 мм. - 1 см. и с помоща на формичка или чашка изрежете. Оставете ги да втасват, докато се надуят добре.





               В дълбок тиган загрейте олио и ги изпържете равномерно от двете страни:


Забележка: пържете на по - слаб огън, за да не загорят бързо отвън а отвътре да останат сурови!
   
              Готовите понички вадете върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината и още
топли овалвайте в кристална захар.






               Ах, тези понички!!!

15 коментара:

  1. Благодаря! А са и лесни, опитайте! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооо от къде намерих този източник на калории :):):) Обожавам този блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сърдечни поздрави и благодарности, Любов!

    ОтговорИзтриване
  5. По какъв начин се правят дупчиците в средата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С каквото решите-;). При липса на сладкарски форми за озрязване, става с чашка с много тясно гърло. Аз пък си намерих начин - с дръжката на резеца маргаритка за изрязване на фондан-;).

      Изтриване
  6. Благодаря за рецептата!. Току-що ги направих. Станаха адски мазни, поне за мен, но нали са понички. Изпиха ми половин бутилка олио най-малко, но детето поне ги хареса и излапа 2-3. Единствената промяна, която направих в рецептата е, че сложих 2 яйца, понеже моите бяха малки по размер. Като бройка ми се получиха 45 понички. Не можах да разбера нормално ли е да е толкова меко тестото - едва ги взимах от таблата за да ги пържа и на половината им прецаках формата и дупчицата. Признавам не съм от най-сръчните готвачи :). Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тези понички съвсем не стават мазни, а дори леко сухи и въздушни. Зависи много с какво брашно са замесени, а ако към рецептата се прибавят яйца, тя логично се променя. Не поглъщат също мазнина повече от тази , която предварително загрята в тигана. Ако също са много меки, така че след като са втасали да не могат да се отлепят, хубаво е да се нареждат върху кърпа / както при мен/ . поздрави

      Изтриване
  7. Много благодаря, този номер с кърпата не го знаех:) А другия път ще слагам само едно яйце и ще търся по-хубаво брашно. Чудесен блог!

    ОтговорИзтриване
  8. Рецептата е великолепна, цялото семейство сме очаровани. Благодаря за рецептата.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. И аз благодаря за доверието, Мариана!
    Наистина е така, става въздушно леки и много вкусни! Това пък ме подсеща , че отдавна не съм ги правила...
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване