Отхапвайки и наслаждавайки й се за закуска с ароматно кафе, макар и разчупена нетърпеливо още от вечерта, сядам да опиша с какво и как я замесих-;).
И така, необходимите продукти за нея:
- 500 гр. бяло брашно / за козунаци/
- 200 мл. топло прясно мляко
- 20 гр. свежа мая
- 80 гр. захар
- 2 яйца + 1 жълтък за намазване
- 80 гр. разтопено масло / или 70 мл. олио/
- 1 супена лъжица мед или захар
- щипка сол
- пакетче ванилия
- крем Нутела / вероятно оползотворих около 200 гр./ или друг течен шоколад
Приготвих я по следния начин:
В топлотоо прясно мляко разтворих маята с меда и след като шупна добавих останалите продукти и брашното на части омесвайки до получаване на меко и гладко тесто.
Оставих го да втасва и за да се удвои му беше нужно един час и половина.
Готовото го разделих на четири равни части, които разточих на обли кори с диаметър 27 см, които наложих една върху друга, като по между им мазах с Нутела.
Оформянето на самото цвете по метод на Валентина Зуркан изпълних по инструкции в снимки стъпка по стъпка от блога " My cooking book" : http://www.mycookingbookblog.com/питки-ала-валентина-зуркан/
Така оформената вече пита оставих да втаса за около половин час, след което намазах с жълтък , разбит с капки прясно мляко.
Опече се за около 25 минути в незагрята предварително фурна, в началото на 170 гр. , а след това на 180 гр..
Оформянето на самото цвете по метод на Валентина Зуркан изпълних по инструкции в снимки стъпка по стъпка от блога " My cooking book" : http://www.mycookingbookblog.com/питки-ала-валентина-зуркан/
Така оформената вече пита оставих да втаса за около половин час, след което намазах с жълтък , разбит с капки прясно мляко.
И по същата рецепта пък тези така мекички и сладички хлебчета:
Бяхме й се позатъжили и колко му е , вкъщи днес отново ухае на нея...-:)
/ Втасалото тесто разделено на топчета, оставени за кратко да се отпуснат, след което разточени леко с длани и в средата им сложено по лъжичка течен шоколад. Захванати за краищата и добре затворени. Наредени с шевчето надолу във формата за печене. Намазани с размит с капки прясно мляко жълтък и оставени да втасват. Печенето по дадения начин./
Тук готовото втасало тесто разделих на две части и едната примесих с горчиво какао , след което оставих да се отпусне и отново да омекне добре. /Този е по - трудният вариант, но просто ми дойде късно хрумката да оцветявам с какао-;). По - лесно ще е, тестото да се раздели още при замесването и към едната част да се прибави какао./ Разточих двете теста на сравнително еднакви кори, който наложих една върху друга и изгладих с точилката. Завих на руло и нарязах на охлювчета, които наредих в тавичка и оставих хубаво да втасат. Намазах с размит жълтък и пеках в незагрята фурна между 150 - 180 гр..
Няма коментари:
Публикуване на коментар