Получи ми се много лека и ефирна - мека отвътре , а с хрупкава коричка. Обикновено при бриош смесвам два вида брашна - 0 и 00 , но тук опитах само с тип 0 и в резултат постигнах изключителна мекота.
И така, необходимите продукти:
/ за тестото/:
- 500 гр. бяло брашно
- 20 свежа мая
- 250 мл. топло прясно мляко
- 1 яйце
- 60 мл. олио
- 10 гр. захар
- 1 лъжичка мед
- 10 гр. сол
/ за плънката/
- 1 патладжан
- 3-4 супени лъжици доматено пюре
- 3 малки скилидки чесън
- магданоз
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
Разтворете маята с меда в топлото прясно мляко и изчакайте леко да шупне, след което добавете останалите продукти и брашното на части омесвайки/ не правя предварителна закваска/, докато получите гладко и еластично тесто, което оставяте на топло да втасва.
През това време си подготвяте плънката, запържвайки в малко зехтин нарязания предварително на кубчета, осолен и изкиснат патладжан и добавяйки след това към него доматеното пюре, а почти накрая и нарязаните на дребно чесън и магданоз.
Готовото втасало тесто разделяте на три питки, които разточвате на правоъгълни кори, върху които разпределяте равномерно плънката и завивате на руло.
Получените три рула изплитате на плитка, която слагате внимателно в тавичка, покрита с хартия за печене и оставяте да втаса.
Мажете с прясно мляко, поръсвате пожелание със семена и печете на 180 гр. за около 25-30 минути.
И от същото тесто нещо закачливо и също толкова вкусно - гъсеничка с плънка от риба тон, артишок и тук- там маслинки-;) Моите деца много й се зарадваха-;):
Няма коментари:
Публикуване на коментар