koleda

koleda

вторник, 8 октомври 2013 г.

Солена плитка - бриош със зеленчукова плънка




            Получи ми се много лека и ефирна -  мека отвътре , а с хрупкава коричка. Обикновено при бриош смесвам два вида брашна - 0 и 00 , но тук опитах само с тип 0  и в резултат постигнах изключителна мекота.

            И така, необходимите продукти:

            / за тестото/:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 20 свежа мая 
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 1 яйце
  • 60 мл. олио
  • 10 гр. захар
  • 1 лъжичка мед
  • 10 гр. сол
           / за плънката/
  • 1 патладжан
  • 3-4 супени лъжици доматено пюре
  • 3 малки скилидки чесън
  • магданоз
  • зехтин
  • сол

           Начин на приготвяне: 

           Разтворете маята с меда в топлото прясно мляко и изчакайте леко да шупне, след което добавете останалите продукти и брашното на части омесвайки/ не правя предварителна закваска/, докато получите гладко и еластично тесто, което оставяте на топло да втасва. 
            През това време си подготвяте плънката, запържвайки в малко зехтин нарязания предварително на кубчета, осолен и изкиснат патладжан и добавяйки след това към него доматеното пюре, а почти накрая и нарязаните на дребно чесън и магданоз. 
            Готовото втасало тесто разделяте на три питки, които разточвате на правоъгълни кори, върху които разпределяте равномерно плънката и завивате на руло.
            Получените три рула изплитате на плитка, която слагате внимателно в тавичка, покрита с хартия за печене и оставяте да втаса.


            Мажете с прясно мляко, поръсвате пожелание със семена и печете на 180 гр. за около 25-30 минути.


И от същото тесто нещо закачливо и също толкова вкусно - гъсеничка с плънка от риба тон, артишок и тук- там маслинки-;) Моите деца много й се зарадваха-;):









         
        
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар