Тестото за този хляб си е по рецепта за тестото на моите пица и хляб със зехтин. Конкретно него замесих в следните пропорции:
- 500 гр. бяло брашно/ в този случай най - обикновено тип 00/ + още вероятно 100- 150 гр. за доомесване
- 250 мл. хладка вода
- 12 гр. свежа мая
- 4 лъжици зехтин
- 1 лъжичка захар
- 2 лъжички сол
- маслини
Начин на приготвяне:
В хладката водичка разтворих маята със захарта,изчаках за малко да шупне. Добавих зехтина и солта и на части брашното , омесвайки до мекичко и гладко тесто, което покрих и оставих на топло да втасва, докато се удвои. Готовото втасало тесто разделих на две питки, които разточих на правоъгълни кори, върху които разположих маслинките и завих на руло. Направих им обичайните напречни разрезчета с нож и ги и ги оставих така да втасват. Преди печенето ги намазах със зехтин и ги поръсих с брашно. Тъй като не разполагах с достатъчно време да ми втасат добре, пекох първите 10- 15 минути на 160 - 170 гр. и доопекох на 180 гр.
И още хлябче с маслинки, този път с черни-;):
И още хлябче с маслинки, този път с черни-;):
Няма коментари:
Публикуване на коментар