koleda

koleda

вторник, 15 октомври 2013 г.

Хляб с маслини




               Тестото за този хляб си е по рецепта за тестото на моите  пица и хляб  със зехтин. Конкретно него замесих в следните пропорции:


  • 500 гр. бяло брашно/ в този случай най - обикновено тип 00/ + още вероятно 100- 150 гр. за доомесване
  • 250 мл. хладка вода
  • 12 гр. свежа мая
  • 4 лъжици зехтин
  • 1 лъжичка захар
  • 2 лъжички сол
  • маслини

             Начин на приготвяне: 

             В хладката водичка разтворих маята със захарта,изчаках за малко да шупне. Добавих зехтина и солта и на части брашното , омесвайки до мекичко и гладко тесто, което покрих и оставих на топло да втасва, докато се удвои. Готовото втасало тесто разделих на две питки, които разточих на правоъгълни кори, върху които разположих маслинките и завих на руло. Направих им обичайните напречни разрезчета с нож и ги и ги оставих така да втасват. Преди печенето ги намазах със зехтин и ги поръсих с брашно. Тъй като не разполагах с достатъчно време да ми втасат добре, пекох първите 10- 15 минути на 160 - 170 гр. и доопекох на 180 гр.







             И още хлябче с маслинки, този път с черни-;):





Няма коментари:

Публикуване на коментар