koleda

koleda

сряда, 30 октомври 2013 г.

Ниоки с червено цвекло и рикота в масло и салвия




              Как пък се случи точно в четвъртък да ги приготвя, че и да ги опиша?! Знаете ли, че както в България сряда е рибен ден / или поне така беше някога/ , така в Италия четвъртък е ден за ниоки? " Giovedì gnocchi" - казват италианците-;).
              Тези вкъщи са ни любими, понеже всички обичаме червено цвекло, дори и децата / привикнали са на него в училище, където им го предлагат често-;)/, макар че, точно вкусът му тук се губи. Залагам на цвета и полезността. И двойна доза да направя, пак не ни стигат-;).
              Ето колко лесно се приготвят, та колкото само за опита, всеки би могъл да пробва...
 
              Необходими продукти:


  • 350 гр. брашно
  • 150 гр. предварително сварено червено цвекло
  • 200 гр. рикота / пасирана извара/
  • 60 - 70 гр. настърган пармезан
  • 80 гр. масло
  • листа салвия

             Начин на приготвяне: 


             Първо си пасираме цвеклото, а за да се смели по- добре го слагаме в пасатора с една част от рикотата. После върху подходящ плод си прави кладенче от брашното, в което изсипваме пасираното цвекло, останалата част от рикотата и пармезана и омесваме. Ако е нужно добавяме още брашно. Получаваме меко и лепкаво, но не много тесто, което овиваме в кухненски найлон и оставяме в хладилника за около половин час да се стегне. След това го разделяме четири части , всяка от които усукваме на дълго и тънко фитилче, което режем на парченца / ниоки/ с дължина около 2 см. Аз после ги притискам леко с виличка, за да им предам донякъде визия на истински ниоки, понеже си нямам все още нужната дървена джаджа за оформянето им-;). Прибираме ги в хладилника до момента , в който ще ги варим.


             Варим ги в предварително завряла и подсолена вода за много кратко. Когато изплуват на повърхноста, са готови. Отцеждаме ги.
             В тенджерката , в която са вряли разтапяме маслото със салвията. При него изсипваме ниоките, поръсваме с пармезан, разбъркваме и сервираме-;). 
              

Няма коментари:

Публикуване на коментар