koleda

koleda

сряда, 9 октомври 2013 г.

Тимбало с ориз и зеленчуци




            То е вид ястие, т.е. начин на оформяне на ястието, с арабски произход, но с времето станало много популярно тук в Италия. Приготвя се преди всичко с паста, но също с ориз, сирена, зеленчуци и прочие. Идеята е, ястието  да придобие  формата на уреда , в които се приготвя.
             Когато го приготвям / за първи път с ориз, до сега само с паста - тортелини/, е  винаги във формата за плъмкейк, че така ми се струва най - елегантно.-;).

             Ако решите да си приготвите и вие точно този мой вариант, ще са ви необходими:



  • 4 не големи тиквички
  • 250 гр. ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 сравнително големи моркова
  • 150 гр. грах / в моя случай - замразен/
  • връзка пресен магданоз
  • 1 литър зеленчуков бульон 
  • зехтин
  • сол

   
              Начин на приготвяне: 


             Нарязаните на дребно лук и чесън , поливате със зехтин и запържвате до златисто, след което добавяте и нарязаните на дребно моркови и граха и ги оставяте за кратко да се задушат. Добавяте ориза, нарязания на ситно магданоз и сол и оставяте така, докато се бланшира леко. Добавяте бульона и варите до готовност.
              През това време нарязване тиквичките на дължина, намазвате ги нежно със зехтин и ги гриловате.
              Във формата за плъмкейк редите грилованите тиквички по този начин:
   
 
              Сега изсипвате готовия ориз.

              Завивате и запичате за около 10 - 15 минути.



              Представяте се добре и се наслаждавате на едно много вкусно, а семпло ястие-;).


Повторението е майка на знанието, нали така?-;))) : 







3 коментара:

  1. Страхотно изглежда, не съм сигурна, че ще успея да го направя така красиво, но ще го пробвам. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте отново, правих тимбалото, стана страхотно, дори свекърва ми ме похвали :) . Страхотна рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя, с голямо извинение, че едва сега ви отговарям!
      Много се радвам! Много е вкусно наистина, понеже гриловани те тиквички, много добре овкусявава ориза при запичането. Чудесно е, че съм ви била от полза!
      Весело лято!

      Изтриване