koleda

koleda

вторник, 3 декември 2013 г.

Капоната с патладжан




            Това популярно в Италия, а и по света антично ястие е по произход от област Сицилия - Южна Италия, където е и част от коледната трапеза.

             И така, нужни са :

  • 2 средно големи патладжана
  • 250 гр. консерва домати
  • 2 големи глави бял лук 
  • 2 скилидки чесън
  • тънък стрък целина / стъблото/ 
  • 2 шепи маслини
  • шепа орехи при мен, а в оригиналната рецепта са кедрови ядки
  • 2 равни чаени лъжички захар
  • пол. чаша оцет / винен/ 
  • дафинов лист
  • зехтин

           Начин на приготвяне: 

     
          Патладжаните се нарязват на кубчета, които се соляват се и се оставят за кратко да се отцедят. След това се измиват, подсушават с кухненска хартия и се изпържват в сгорещения зехтин. 
          В друг тиган се задушават нарязания на полумесеци лук и на колелца целина, както и чесъна на скилидки.
          Добавят се орехите, маслините, доматите и дафиновия лист. Посолява се, обърква се и се оставя да поизври.
          Към доматения сос прибавят изпържения патладжан, оцета и захарта и за много кратко се задушава. 
         Ястието се консумира студено-;). 

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар